Home POGLEDI MISTERIJA „PIERCE-ARROW SEDANA“ VOŽENOG BEZ MOTORA: GDE JE NESTAO TESLIN AUTO NA...

MISTERIJA „PIERCE-ARROW SEDANA“ VOŽENOG BEZ MOTORA: GDE JE NESTAO TESLIN AUTO NA KOSMIČKU ENERGIJU?

804
0
SHARE

Tamo su ostavili automobil, a Tesla je poneo ključeve paljenja i svoj prijemni uređaj sa sobom. Zagonetni aspekt priče nije završio na tome. Petar Savo je čuo glasine da je sekretarica otvoreno govorila o tajnom testiranju i bila otpuštena zbog indiskrecije.

To može objasniti kako su se iskrivljene priče o ovim testovima pojavile u nekim novinama. Teslu su upitali odakle dolazi energija, kad je vidljivo da u automobilu nema baterija. ‘Iz etra koji je svuda oko nas’ – odgovorio im je.

Neki ljudi su izmislili da je Tesla lud i da je na neki način povezan sa zlim, okultnim silama. Tesla se razbesneo. Pokupio je svoju zagonetnu kutiju i otišao, vrativši se u svoju laboratoriju u Njujorku.

Tako je završila Teslina kratka avantura s primenom izuma na pokretanje vozila. Moguće je da je incident s curenjem informacija u javnost izmišljen, jer je Tesla bio sklon objavljivanju i promovisanju svojih izuma i ideja, premda je u slučaju kad su ti uređaji pretili ravnoteži u industrijskom odnosima imao jake razloge da postupa oprezno.

Kompanija Pierce-Arrow je do 1930. već dosegnula vrhunac svog uspeha. 1931. bila je na silaznoj putanji. Godine 1932, kompanija je izgubila 3 miliona dolara. Godine 1933, u krizi je bila i matična kompanija Studebaker, koja se klimala na samom rubu likvidacije. Fokus je prebačen s inovacija na puko preživljavanje, i tu Pierce-Arrow prestaje da bude važan za našu priču.

Zagonetka unutar enigme

Otprilike mesec dana posle incidenta s publicitetom, Petra Savu nazvao je Li DeForest, Teslin prijatelj i pionir razvoja vakuumskih cevi. Upitao je Savu kako su mu se svideli testovi. Savo je bio ushićen, i DeForest je pohvalio Teslu kao najvećeg živog naučnika na svetu. Kasnije je g. Savo upitao svog ‘ujaka’ kako napreduje prilagođavanje prijemnika energije za primenu u drugim mašinama.

Tesla je odgovorio da pregovara s velikom brodograđevinskom kompanijom o izgradnji broda za eksperiment sličan onom s električnim automobilom. Odbio je da govori o detaljima, jer je postao preosetljiv u vezi sa sigurnošću svog uređaja – i to s dobrim razlogom. Moćne interesne grupe, koje su nastojale da osujete svaki njegov napor u promovisanju i primeni njegovih tehnologija, u prošlosti su već bile bojkotovale Teslu.

Nije poznato da su objavljene bilo kakve informacije o najavljenom nautičkom eksperimentu, te da li je on uopšte sproveden. Do javnosti je došlo vrlo malo informacija. U New York Daily News-u je 2. aprila 1934. objavljen članak pod naslovom ‘Teslini snovi o bežičnom prenosu energije bliže se ostvarenju’, u kojem je opisana planirana eksperimentalna vožnja motornog automobila uz primenu bežičnog prenosa električne energije za pogon.

Ovo je bilo nakon samog događaja, i nigde se ne spominje ‘besplatna energija’. U vreme kada je s automobila mogao biti skinut veo ćutanja, korporacija Westinghouse, čiji je predsednik bio F. A. Merik, plaćala je Tesli smeštaj u Njujorkeru, najnovijem i najluksuznijem njujorškom hotelu.

U njemu je stari naučnik besplatno živeo do kraja svog života. Westinghouse je takođe unajmio Teslu za nespecificirana bežična istraživanja, i on je u javnosti prestao da govori o kosmičkim zracima.

Da li je Westinghouse kupio Teslinu nevoljno ćutanje o njegovim otkrićima u vezi sa slobodnom energijom?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here