Home POGLEDI NAUČNICI TVRDE DA POSTOJI PARALELNI UNIVERZUM ISTI KAO NAŠ U KOJEM VREME...

NAUČNICI TVRDE DA POSTOJI PARALELNI UNIVERZUM ISTI KAO NAŠ U KOJEM VREME TEČE UNAZAD

895
0
SHARE

Vreme je veoma složen pojam oko kojeg mnogi istraživači širom sveta mozgaju. Za nas se vreme kreće u jednom smeru, ostavljajući iza nas prošlost, a ispred nas budućnost. Međutim, nijedan od poznatih zakona fizike ne kaže da vreme obavezno mora da se kreće unapred.

Prema jednoj od teorija, Veliki prasak nije bio početak univerzuma, a mi živimo u prošlosti paralelnog univerzuma.

Kako bi rešile ovu misteriju, dve odvojene grupe naučnika su napravile modele za ispitivanje prvobitnih uslova univerzuma koji su stvorili ono što nazivamo „strelom vremena“. Oni su ustanovili da se vreme kreće u dva različita pravca.

Naučnici veruju da je Veliki prasak pored našeg univerzuma stvorio još jedan u kom se vreme kreće u suprotnom smeru. Iz naše perspektive, vreme u tom univerzumu ide unazad. Međutim, oni koji se nalaze u tom paralelnom univerzumu smatraju da se u našem univerzumu vreme kreće unazad.

Prvi model objašnjava da Njutnov zakon gravitacije pruža uslov za vreme da se kreće u određenom smeru.

Prema rečima Džulijana Barbura sa Univerziteta u Oksfordu, Tima Koslovskog sa Univerziteta u Nju Brunsviku i Flavija Merkatija sa Instituta za teorijsku fiziku, za svaki ograničeni sistem čestica (na primer univerzum u kom živimo) gravitacija stvara tačku u kojoj je udaljenost između čestica smanjena na minimum. Međutim, kada se čestice prošire spolja, to se dešava u nekoliko vremenskih pravaca.

Barbur i njegove kolege su napravili uprošćeni model univerzuma sa 1.000 čestica na kom se vidi njegova dualna ekspanzija, tj. da se gravitacija kreće u dva pravca.

Prema drugom zakonu termodinamike, takvi sistemi konvergiraju i šire se po potrebi.

Janus tačka

Prema navodima istraživača, trenutak pre ekspanzije se naziva „Janus tačka“.

Barbur je objasnio da vreme nije nešto što je predodređeno:

„Pravac i tok vremena se mogu odrediti na osnovu dešavanja u univerzumu. Kada to uzmemo u obzir, možemo reći da vreme počinje u jednoj centralnoj tački i kreće se od nje u dva različita pravca“.

Barbur to poredi sa rekom koja se deli na dva dela i teče u dva suprotna pravca.

„Ukoliko je naša teorija tačna, onda postoji drugi univerzum u kom se vreme kreće suprotno od vremena u našem univerzumu“, rekao je on.

Iako ova teorija nije opšteprihvaćena, naučna zajednica je počela da se bavi tom teorijom.

Tako se pojavila nova studija, koju su sproveli Šon Kerol sa kalifornijskog Instituta za tehnologiju u Pasadeni i Alan Gut sa Instituta za tehnologiju u Masačusetsu, u kojoj je napravljen sličan model koji pokazuje da se vreme kreće u dva pravca u paralelnim univerzumima.

Ta nova studija je uprošćena verzija studije Barbura i njegovog tima jer ne uzima u obzir gravitaciju niti ograničene čestice. Prema izveštajima, nova studija se zasniva samo na

konceptu entropije i ne podrazumeva nikakve preduslove, što znači da se može primeniti na čestice u neograničenom prostoru.

Barbur je dodao da su ova istraživanja zasnovana na onome što znamo o klasičnoj fizici.

On je rekao da će stvar postati još složenija kada se uzme u obzir kvantna fizika.

Webtribune.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here