Home POGLEDI MISTERIJA „PIERCE-ARROW SEDANA“ VOŽENOG BEZ MOTORA: GDE JE NESTAO TESLIN AUTO NA...

MISTERIJA „PIERCE-ARROW SEDANA“ VOŽENOG BEZ MOTORA: GDE JE NESTAO TESLIN AUTO NA KOSMIČKU ENERGIJU?

1086
0
SHARE

S povećanjem brzine i pouzdanosti automobila pokretanih benzinom, električni automobili gubili su na popularnosti, i sve ih se više povezivalo s penzionisanom gospodom i bakicama. Električni pokretači motora na konvencionalnim automobilima zabili su posljednji ekser u kovčeg električnih vozila.

Godina 1960-ih, aeronautički inženjer po imenu Derek Ahlers upoznao je Petra Savu i razvio s njim dugo prijateljstvo. Tokom njihovog desetogodišnjeg poznanstva, Savo je Ahleru često pričao o svom čuvenom ‘ujaku’ Nikoli Tesli i njegovim dostignućima u 1930-ima. (Savo je bio mlađi rođak Nikole Tesle, i premda mu nije bio pravi nećak, obično ga je zvao ‘ujakom’). Godine 1930, Nikola Tesla je zamolio svog ‘nećaka’ Petra Savu da dođe u Njujork.

Savo, rođen u Jugoslaviji 1899, i time 43 godine mlađi od Tesle, služio je u austrijskoj vojsci i bio je obučeni pilot, i sa zadovoljstvom je iskoristio priliku da napusti Jugoslaviju.

Doselio je u Ameriku i nastanio se u Njujorku. U nizu intervjua 1967. godine. Savo je ispričao o svom udelu u priči o Teslinom električnom automobilu. Tokom leta 1931, Tesla je pozvao Savu u Bafalo u državi Njujork, da objavi i testira novi tip automobila kojeg je Tesla razvio vlastitim sredstvima.

Bafalo se slučajno nalazi u blizini Nijagarinih vodopada – gde je 1895. stavljena u pogon Teslina hidroelektrana za naizmeničnu struju, što je u očima ortodoksne nauke predstavljalo vrh njegove karijere. Kompanije Westinghouse Electric i Pierce-Arrow Motor Car izradile su ovaj ogledni električni automobil pod Teslinim vođstvom.

Kompanija Pierce-Arrow tada je bila u vlasništvu i pod financijskom kapom korporacije Studebaker, i iskoristila je ovu čvršću finansijsku osnovu za uvođenje niza inovacija.

Između 1928. i 1933, kompanija je izbacila na tržište nove modele s osam cilindara u nizu i V-I2 motorom, futurističke salonske automobile Silver Arrow (Srebrna strela), novi stil i

tehnička poboljšanja. Potrošači su odgovorili na to, i prodaja automobila Pierce-Arrow dodatno je povećala kompanijin udeo na sve užem tržištu luksuznih automobila 1930.

Uz takvu navalu samopouzdanja, nerealni projekti poput Teslinog električnog automo­bila bili su unutar konceptualne sfere. Uz kompanijin tradicionalni spoj arogancije i naivnosti, sve se činilo mogućim. Tako je za testiranje izabran Pierce-Arrow Eight iz 1931. s fabričkog probnog poligona u Bafalu.

Izvađen je njegov motor s unutrašnjim sagorevanjem, a kvačilo, menjačka kutija i transmisija do stražnjih točkova ostavljeni su netaknuti. Ostao je i 12-voltni akumulator, ali je na transmisiju priključen električni motor od 80 konjskih snaga.

Električni automobili su tradicionalno imali motore na jednosmernu struju, budući da je to jedina struja koju baterije mogu oslobađati. Mogao je biti korišćen DC/AC pretvarač, ali je ta oprema u to vreme bila prevelika da bi mogla stati u automobil.

Sumrak električnih automobila već je odavno prošao, ali ovaj Pierce-Arrow nije bio opremljen običnim DC motorom.

Bio je to električni AC motor predviđen za 1.800 okretaja u minuti. Sam motor bio je dug 102 cm i imao je prečnik od 76 cm, bio je bez četkica i hlađen vazduhom pomoću prednjeg ventilatora, i imao je dvostruki kabel koji je bio proveden ispod ploče s instrumentima, ali nije bio priključen.

Tesla nije želeo da otkrije ko je proizveo električni motor, ali smatra se da je to moglo biti neko od odeljenja Westinghouse-a. Na stražnji deo automobila ugrađena je 1,83 m duga antena.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here