Home POGLEDI MISTERIJA „PIERCE-ARROW SEDANA“ VOŽENOG BEZ MOTORA: GDE JE NESTAO TESLIN AUTO NA...

MISTERIJA „PIERCE-ARROW SEDANA“ VOŽENOG BEZ MOTORA: GDE JE NESTAO TESLIN AUTO NA KOSMIČKU ENERGIJU?

1086
0
SHARE

Priča o etarskoj streli

Petar Savo ispunio je molbu svog starijeg rođaka i pridružio mu se, i oni su se u gradu Njujork ukrcali na voz za severni deo države Njujork. Tokom putovanja izumitelj nije želeo podrobnije da govori o prirodi eksperimenta. Po dolasku u Bafalo, otišli su u malu

automehaničarsku radionicu gde su zatekli novi Pierce-Arrow. Tesla je otvorio haubu i podesio neke stvari na električnom AC motoru pod njom.

Zatim su krenuli da pripremaju Teslinu opremu. U obližnjoj hotelskoj sobi električni genije sastavio je svoj uređaj. Doneo je 12 posebnih vakuumskih cevi u kovčegu nalik na kutiju. Savo je rekao da su cevi bile neobičnog oblika, iako su u međuvremenu barem tri identifikovane kao ispravljačke cevi 70L7-GT.

One su bile priključene na uređaj koji se nalazio u kućištu dimenzija 61 x 30,5 x 15 cm. Nije bio ništa veći od kratkotalasne radio stanice. U njemu se nalazio elektronički sklop s 12 vakuumskih cevi, žicama i različitim otpornicima. Dve šipke prečnika 6 mm i dužine 7,6 cm očigledno su služile kao konektori za kablove motora.

Kad su se vratili do eksperimentalog automobila, stavili su kutiju na unapred pripremljeno mesto ispod ploče sa instrumentima na strani suvozača. Tesla je ugurao dve kontaktne šipke i pogledao na voltmetar. ‘Sada imamo napajanje’ – objavio je, dajući ključeve za

paljenje motora svom nećaku. Na ploči s instrumentima bili su dodatni brojčanici koji su pokazivali vrednosti koje Tesla nije objasnio.

Na zahtev svog ujaka, Savo je uključio motor. ‘Motor je sada u pokretu’ – potvrdio je Tesla. Savo nije čuo nikakav zvuk. Usprkos tome, sa stručnjakom za elektricitet na mestu suvozača, Savo je ubacio u brzinu, pritisnuo papučicu gasa i izveo automobil iz garaže. Petar Savo je toga dana dugo vozio ovaj automobil bez goriva, 80 kilometara po Bafalu i po prirodi oko njega.

S brzinomerom kalibriranim do 192 km/h, Pierce-Arrow je postigao najveću brzinu od 145 km/h, uz jednaku nečujnost motora. Dok su se vozili okolinom grada, Tesla je postao opušteniji i sigurniji u uspešnost svog izuma. Počeo je da se otvara svom nećaku u vezi s njegovim tajnama. Uređaj je bio u stanju da zauvek opskrbljava vozilo energijom, ali, povrh toga, bio je takođe u stanju da zadovolji energetske potrebe jedne kuće – i to s više nego dovoljnom količinom energije.

Iako se u početku suzdržavao od objašnjavanja principa, Tesla je priznao da je njegov uređaj samo prijemnik za zagonetno zračenje, koje dolazi iz etra, i koje je dostupno u

neograničenim količinama. ‘Čovečanstvo bi trebalo biti vrlo zahvalno na njegovom postojanju’ – zamišljeno je rekao. Tokom narednih osam dana, Tesla i Savo testirali su Pierce-Arrow po gradu i njegovoj okolini, od puževe brzine do 145 km/h.

Performanse su bile jednake kao kod bilo kojeg tadašnjeg moćnog automobila s više cilindara, uključujući i Pierce-ovu 6-litarsku ‘Osmicu’ od 125 konjskih snaga. Tesla je rekao Savi da će se prijemnik energije uskoro koristiti za pokretanje vozova, brodova, aviona i automobila. Pronalazač i njegov saradnik konačno su dovezli automobil na tajnu, unapred dogovorenu lokaciju – u stari ambar kraj jedne seoske kuće 32 kilometra od Bafala.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here