Home TEMA DANA POMETNJA U EU: POSLE NAFTE I GASA, PŠENICA POSTAJE SLEDEĆE RUSKO STRATEŠKO...

POMETNJA U EU: POSLE NAFTE I GASA, PŠENICA POSTAJE SLEDEĆE RUSKO STRATEŠKO ORUŽJE!

610
0
SHARE

Svi proveravaju svoje arsenale da vide kakvu opremu možemo da obezbedimo Ukrajincima. Ovo je dobar test. Kakvu vojnu opremu imamo? Kakav kvalitet? Ovo je dobra lekcija i pomoći će u izgradnji vojne moći.

Kakve će biti posledice sukoba po ostatak sveta?

Zabrinuti smo zbog narativa da će sankcije Rusiji dovesti do gladi u svetu. Juče (20. aprila) razgovarao sam sa ministrom inostranih poslova Indonezije. Ova zemlja će biti domaćin G20. Upozoren sam na to kako se te mere doživljavaju u zemljama u razvoju.

Oni će trpeti negativne posledice jer će porasti cene energije i hrane. Zašto? Zbog sukoba. Ali Rusija ulaže ogromne napore, a Kina joj pomaže, da proširi ideju da su to posledice zapadnih sankcija. Videćemo rat narativa, kao što smo videli sa maskama i vakcinama.

Kakav će svet biti posle ovog sukoba?

Svet će biti još više podeljen, a to će dovesti do ekonomskih previranja. I pšenica će postati svojevrsno oružje. Rusija već poručuje: „Naša pšenica je za prijatelje, a oni koji nam nisu prijatelji neće je dobiti“.

Pojaviće se nova politička panorama, sa Rusijom i Kinom na jednoj strani i Zapadom na drugoj. I mnoge zemlje u razvoju naginju na ovaj ili onaj način, u zavisnosti od okolnosti. Sećate se, tokom Hladnog rata bilo je nesvrstanih zemalja? Sada vidimo ponovnu pojavu sličnog fenomena.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here