Home TEMA DANA OTKRIVENO DA JE KORONA JOŠ OPASNIJA NEGO ŠTO SE MISLI! NE SAMO...

OTKRIVENO DA JE KORONA JOŠ OPASNIJA NEGO ŠTO SE MISLI! NE SAMO DA NAPADA SRCE, VEĆ OSTAVLJA TRAJNE POSLEDICE!

759
0
SHARE

Pacijenti koji su pre zaraze koronavirusom imali srčane tegobe bilo je veća verovatnoća da će ih pokazivati i dalje. Međutim, neki pacijenti, koji prethodno nisu imali tegobe, pokazivali su znake oštećenja srca.

Zapravo, pacijenti koji pre infekcije koronavirusom nisu imali srčane probleme, već su ih zadobili tokom infekcije, imalii su veće šanse da će preminuti u odnosu na one koji su već imali srčane probleme ali koji nisu uzrokovani virusom korona.

Nejasno je zašto neki pacijenti imaju više srčanih oštećenja nego drugi. Benou kaže da je to možda zbog genetske predisponiranosti ili zato što su bili izloženiji virusu.

– Ove dileme nam ukazuju na potrebu boljeg monitoringa rada srca kod pacijenata zaraženih korona virusom – kaže Jorde.

Ukoliko lekari u državama Njujork i Vašington i drugim žarištima počnu da razmišljaju o tome kako virus utiče na rad srca, mogu da vide ko je ugrožena grupa i pomoći drugim lekarima da leče zaražene u drugim delovima države.

– Moramo da pretpostavimo kako, verovatno, virus direktno utiče na srčani rad – rekao je Jorde. – Ali je ključno saznati kako.

Suočavanje sa preprekama

Prikupljanje podataka u vremenu krize, pak, može biti teško. Idealno posmatrano, doktori bi mogli uraditi biopsiju srca kako bi utvrdili da li je mišić srca inficiran virusom ili ne.

Ali, neki pacijenti se često nalaze u kritičnom stanju da nije moguće uraditi invazivne procedure. Veći broj testiranja, takođe, može izložiti zdravstvene radnike većem riziku.

Većina bolnica ne radi EKG pacijentima u izolaciji kako bi izbegli da dovedu dodatno osoblje u sobu i koriste ograničene zalihe zaštitnih maski i druge medicinske opreme.

Međutim, doktor Sahil Parik, kardiolog Irving Medicinskog Centra Univerziteta Kolumbija iz Njujorka, rekao je da bolnice daju sve od sebe da poruče potrebne testove i svoje nalaze ubace u zdravstvene kartone kako bi mogli sortirati šta se dešava sa srcem.

– Svi mi znamo da, zato što smo u glavnoj ulozi, u dobru i u zlu, moramo pokušati da sakupimo sve informacije i radimo na suzbijanju zaraze– kaže on.

Zaista, bez obzira na povećani broj pacijenata, lekari i dalje sakupljaju podatke, ustanovljuju trendove i obogaćuju svoja saznaja u realnom vremenu.

Parik i ostali stručnjaci objavili su nedavno kompilaciju svih naučnih saznanja o kardiološkim komplikacijama koje izaziva korona virus, učinivši članak odmah dostupnim javnosti dodajući nova saznanja pre nego što je članak pušten u štampu.

Kardiolozi u Njujorku, Nju Džerziju i Konektikatu dele najnovije informacije putem Whats App grupe od minimum 150 članova. Čak iako njujorške bolnice rade u uslovima krize, lekari i dalje testiraju nove lekove i metode lečenja kako bi bili sigurni da sve ono što su naučili o koronaivrusu bude podeljeno širom sveta i naučno valorizovano.

Takav pristup već je dao rezultate promenivši način na koji se bolnice odnose prema kardiološkim tegobama izazvanim virusom korona. Lekari su otkrili da infekcija može imitirati srčani udar. Odveli su pacijente u laboratoriju zakateterizaciju srca ne bi li otklonili blokadu, samo da bi videli da pacijent nije zaista doživeo srćani udar nego da je imao korona virus.

Godinama su bolnice, po hitnom postupku odvodile pacijente pravo u laboratoriju za kateterizaciju, pokušavajući da skrate vreme od kada pacijent uđe u bolnicu do momenta kada mu čiste blokadu u operacionoj sali.

To vreme postalo je bitan indikator kako se bolnice odnose prema pacijentima koji dožive srčani udar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here