Home TEMA DANA HAOS U FRANCUSKOJ! NEVEROVATAN PREDLOG FRANCUSKIH STRUČNJAKA U VEZI VAKCINA ZA KORONAVIRUS

HAOS U FRANCUSKOJ! NEVEROVATAN PREDLOG FRANCUSKIH STRUČNJAKA U VEZI VAKCINA ZA KORONAVIRUS

1180
0
SHARE

Predlog dvojice francuskih lekara izrečen tokom gostovanja na televiziji, da bi istraživanje o vakcinama protiv virusa korona trebalo sprovoditi u Africi, izazvale su negodovanje poznatih ličnosti, a pogotovo fudbalera sa tog kontinenta.

Dvojica lekara, Žan Pol Mira, načelnik intenzivne nege u jednoj pariskoj bolnici i Kamij Loht, direktor francuskog nacionalnog instituta za zdravlje, optuženi su na društvenim mrežama za rasizam.

Gostujući na jednoj francuskoj televiziji, govoreći o ispitivanjima uticaja be-se-že vakcina na virus korona, koja se sprovode u Evropi i Australiji, Mira je rekao „zašto ne bismo ovo istraživanje sproveli u Africi gde nema maski, lekova, intenzivne nege, kao što smo ranije radili istraživanja AIDS-a među prostitutkama jer smo znali da su veoma izložene i ne štite se“.

Sa ovim rečima složio se i Loht i dodao da se razmišlja o sličnoj studiji u Africi.

Ovakve reči naišle su na burno negodovanje na društvenim mrežama, a u prvim redovima bili su fudbaleri afričkog porekla.

Tako je Didije Drogba, bivši fudbaler Čelzija, napisao „Afrika nije laboratorija za testiranje“.

Senegalski fudbaler koji igra u Istanbulu Demba Ba napisao je „dobrodošli na Zapad, gde belci misle da su toliko superiorni da rasizam postane potpuno banalan. Vreme je da se pobunimo“.

Bivši fudbaler Semjuel Eto, uz psovke, napisao je „Ne možete da se igrate sa Afrikom“.

Fudbaler Čelzija poreklom iz Sijera Leonea Antonio Ridiger naveo je bilo mi je potrebno neko vreme da pronađem reči za ove ljude. Dva francuska lekara su na TV predložila da se ekspriment s vakcinom Kovid-19 izvrši u Africi… Kao da su Afrikanci životinje? Sramotno! Ovo je rasizam na najvećem mogućem nivou“.

Kritikama su se pridružili i pojedini francuski političari sa levice i nevladine organizacije koje se bave ljudskim pravima, dok je udruženje advokata Maroka najavilo tužbu protiv lekara.

Sa druge strane, francuski nacionalni institut za zdravlje naveo je da se radi o izjavi istrgnutoj iz konteksta te da su lekari zapravo hteli da kažu da Afrika ne sme biti isključena iz istraživanja i pomoći u borbi sa virusom korona.

Žan Pol Mira izvinio se javnosti ako su ga pogrešno razumeli, dodajući da je „Afrika više izložena virusu nego Evropa jer nemaju dovoljno zaštitne opreme“, te da bi bilo interesantno da pored Evrope i Australije, slično istraživanje bude sprovedeno i u nekoj afričkoj zemlji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here