Home TEMA DANA OTKRIVENO DA JE KORONA JOŠ OPASNIJA NEGO ŠTO SE MISLI! NE SAMO...

OTKRIVENO DA JE KORONA JOŠ OPASNIJA NEGO ŠTO SE MISLI! NE SAMO DA NAPADA SRCE, VEĆ OSTAVLJA TRAJNE POSLEDICE!

1059
0
SHARE

Robert Bonou i drugi specijalisti kardiologije smatraju da infekcija koronavirusom može oštetiti srce u roku od četiri ili pet godina.

Osim što koronavirus šteti plućima, mnogi zaraženi pacijenti mogu razviti i pojedine srčane bolesti- i umreti od srčanog udara.

Što nam pristiže više podataka iz Kine i Italije, kao i američkih saveznih država Vašington i Njujork, sve više kardiologa skloni su da poveruju kako koronairus može oštetiti srčani mišić. Prve studije ukazuju da se to događa na jednog u pet pacijenata, vodeći do zastoja srca i smrti čak i kod onih koji nisu pokazivali respiratorne tegobe.

To bi moglo promeniti način na koji lekari i bolnice razmišljaju o lečenju pacijenata, pogotovo u ranoj fazi bolesti. Takođe, moguće je da to otvori i drugi front u borbi protiv pandemije koronavirusa, naročito vodeći računa o ljudima koji su već imali kardiovaskularne probleme, zahtevajući novu opremu, i na kraju, nove planove daljeg lečenja oštećenja srca za one koji prežive.

– Veoma je bitno odgovoriti na pitanje: Može li virus uticati na rad srca i možemo li nešto učiniti tim povodom -kaže Ulrih Jorde, načelni odeljenja za zastoj i transplantaciju srca i mehaničku cirkularnu podršku sa Montefiore zdravstvenog sistema u Njujorku.

Ovo pitanje, da li virus utiče na pojavu ovih problema u radu srca ili je to nusproizvod telesne reakcije na to postala je jedna od bitnijih nepoznanica sa kojom se lekari suočavaju pokušavajući da razumeju ovu novu bolest.

Ustanoviti kako ovaj virus utiče na srčani rad je teško, pogotovu zato što, ova ozbiljna bolest, sama po sebi, može uticati na zdravlje srca.

– Neko ko umire od ozbiljne upale pluća će na kraju umreti zato što mu je srce stalo – rekao je doktor Robert Bonou, profesor kardiologije na Northwstern University Feinberg School odf Medicine školi i urednik časopisa JAMA cardiology – Ne možete dobiti dovoljno kiseonika u vaš sistem i stvari se otržu kontroli.

Međutim, Bonou i drugi specijalisti kardiologije smatraju da infekcija koronavirusom može oštetiti srce u roku od četiri ili pet godina. Prema njihovim rečima, neki pacijenti, mogu biti pogođeni sa više oštećenja od jednom.

Lekari su odavno znali da bilo kakva hiruška intervencija, čak i ako je reč o jednostavnom zahvatu poput operacije kuka, može proizvesti dovoljno stresa koji će štetiti srcu. Štaviše, zdravstvena stanja poput upale pluća mogu uzrokovati upalu koja se širi celim telom.

To, dalje, može stvoriti plak u arterijama čineći ih nestabilnim uzrokujući srčani udar. Upala može, takođe, uticati na pojavu miokarditisa, koji ume oslabiti srčani mišić, pa čak i uzrokovati zastoj srca.

Bonou kaže da, šteta koju uzrokuje korona virus kod pacijenata može biti zato što on direktno inficira mišić srca. Početne studije ukazuju kako se korona virus vezuje za određene receptore u plućima, koji se mogu naći i u srčanom mišiću.

Prvobitni podaci iz Kine

U martu, kineski lekari objavili su dve studije koje su dale nagoveštaj kako su se široko rasprostranjeni srčani problemi pojavili kod pacijenata zaraženih korona virusom. Obimnija od dve studije sprovedena je na 416. hospitalizovanih pacijenata.

Istraživači su došli do saznanja kako je njih 19% pokazivalo znake oštećenja srca. I oni koji su to pokazivali, imali su velike šanse da će preminuti: 51% onih koji su imali srčana oštećenja je umrlo dok je njih 4.5% koji to nisu imali preminulo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here