Home TEMA DANA DRAMATIČAN ZAOKRET NEMAČKE: ZAŠTO SU GRAĐANI UPOZORENI DA HITNO NAPRAVE ZALIHE!

DRAMATIČAN ZAOKRET NEMAČKE: ZAŠTO SU GRAĐANI UPOZORENI DA HITNO NAPRAVE ZALIHE!

85
0
SHARE

Šta ako slavina za gas bude zatvorena

Atmosferi straha umnogome doprinosi i strepnja da će energetske slavine iz Rusije biti zatvorene – nemačka vlada pokušava da kompenzuje eventualno zaustavljanje protoka energenata – to će lakše ići sa naftom, procenjuje Stojanović. Sa gasom će ići daleko teže, dodaje on.

„Gas je potreban domaćinstvima i otuda ideja da se namirnice gomilaju u špajzevima, jer veliki broj građana koristi gas. Pogotovo bi u industriji bila dramatična situacija i sada gas kupuju u ogromnim količinama, daleko više nego što im je trenutno potrebno. Gomilaju ga u rezervoarima u slučaju da dođe do prekida u snabdevanju, da ga imaju barem za nekoliko nedelja ili možda koji mesec“, veli on.

Činjenica da su gasna skladišta u Nemačkoj umnogome bila prazna i da sadašnje nabavke daleko prevazilaze trenutne potrebe dodatno je uznemirila javnost, dodaje Stojanović.

Strepnji da bi, u eventualnom sukobu NATO-a i Rusije, Nemačka bila prva žrtva doprinosi činjenica da se na nemačkom tlu nalazi i izvestan, nemačkoj vladi nepoznat, broj američkih nuklearnih glava.

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer preporučila je juče građanima da bi bilo mudro imati hitne zalihe hrane kod kuće ako struja nestane na duže vreme ili svakodnevni život na neki drugi način bude ograničen.

Ona je naglasila da državne mere civilne odbrane treba da obuhvate ne samo „tehnička pitanja“, već i „zalihe hrane, lekova i medicinskog materijala“.

Na spisku zaliha je 20 litara vode, 3,5 kilograma žitarica, hleba, testenina, pirinča i krompira, 4 kilograma povrća i mahunarki, 2,5 kilograma voća i orašastih plodova, 2,6 litara mleka i mlečnih proizvoda. Osim toga, za desetodnevnu rezervu treba ostaviti i 1,5 kilograma mesa, ribe, jaja ili jaja u prahu, 357 grama masti i ulja i drugih proizvoda po sopstvenom ukusu, kao što je med ili čokolada.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here