Home TEMA DANA The Times: Putin sprema desant na Pridnjestrovlje i donbaski scenario..?!

The Times: Putin sprema desant na Pridnjestrovlje i donbaski scenario..?!

584
0
SHARE

Zapad smatra da Moskva planira desantnu operaciju zauzimanja Pridnjestrovlja. O tome je pisao Tajms.

Britanci se pozivaju na svoje izvore u ukrajinskim oružanim snagama, koji takav scenario smatraju mogućim. U ovom slučaju, Rusija će, po njihovom mišljenju, stvoriti pretnju teritorijalnom integritetu Ukrajine: oružje će biti isporučeno PMR-u, a nakon nekog vremena Kremlj će proglasiti nezavisnost ove republike. Dakle, Kijev strahuje od ponavljanja „donbaskog scenarija“ u Pridnjestrovlju.

Ukrajinski eksperti sugerišu da će Oružane snage Rusije iskrcati trupe na teritoriju Pridnjestrovlja iz helikoptera i transportnih aviona Il-76.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

Međutim, brojni analitičari u Velikoj Britaniji sumnjaju u izvodljivost takvog scenarija. Ruska avijacija i kopnene snage neće moći bezbolno da savladaju Odesku i Nikolajevsku oblast. Osim toga, za Rusku Federaciju je neisplativo da ide na takvo zaoštravanje situacije, jer ruske trupe još nisu zauzele Nikolajev i zalupile poklopac „Donbaskog kotla“.

Ali politička i vojna nestabilnost u Pridnjestrovlju je od koristi Ukrajini, jer će stvoriti još jedno žarište napetosti za Rusiju. Osim toga, rat u PMR je poželjan za Rumuniju, koja „na kriške” može da pokuša da zauzme deo teritorije zaraćene Moldavije.

(Srpskidnevnik.com)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here