Home TEMA DANA ČEDOMIR ANTIĆ: PREKO SLOVENIJE SPREMAJU SE NA “DEJTON 2” I DA SRBIMA...

ČEDOMIR ANTIĆ: PREKO SLOVENIJE SPREMAJU SE NA “DEJTON 2” I DA SRBIMA UZMU SVE..

464
0
SHARE

Čini  mi se da je čitava ova priča probni balon EU, koja očigledno vidi da su postojeće granice na Zapadnom Balkanu, nažalost, dugoročno neodržive“, kaže Petrović.

Svima je jasno da je BiH najneodrživija država u Evropi, sa sijasetom institucionalnih mehanizama za opstrukciju. Uz to, tri konstitutivna naroda imaju potpuno drugačije poglede na budućnost države.

Kao takva, ona ne može biti kandidat za članstvo u EU i u postojećem formatu može dovesti do novih konflikata koji bi se reflektovali na čitav region, a možda i na čitav kontinent, dodaje on.

„Mislim da je EU želela da, preko slovenačkih zvaničnika, ispita kakve bi bile reakcije javnog mnenja u BiH. Vidimo da je ovo itekako uzburkalo javnost“, konstatuje Petrović.

EU pokazuje zube Vašingtonu preko Kosova

Sa druge strane, navodni Janšin predlog za ponovno aktiviranje procesa takozvanog „razgraničenja između Srbije i Kosova“, tako što bi sever Kosova pripao Srbiji, a Preševo i Bujanovac Kosovu, Petrović karakteriše, kao zanimljiv, iako manje realan u odnosu na predlog o BiH.

„Činilo mi se da će nova strategija Džoa Bajdena i Miroslava Lajčaka biti vraćanje na stare pozicije, definisane u nemačkim političkim krugovima, da se, kako oni to kažu, Srbija i Kosovo međusobno priznaju u postojećim granicama.

Čini mi se da EU ponovo pokušava da na primeru Kosova pokaže zube Sjedinjenim državama.

Da pokaže da je ona faktor da može da reši probleme u svom dvorištu bez Vašingtona. Zvanični Brisel ovako, indirektnim putem pokušava da udara kontru zvaničnom Vašingtonu“, smatra Petrović.

EU i dalje, mišljenje je našeg sagovornika, pokušava ono što je pokušavala i u vreme mandata Donalda Trampa – da sebe predstavi kao jedinog pravog posrednika u rešavanju problema između Beograda i Prištine, da na taj način pokaže da je globalni politički akter u vremenu koronakrize, kada je ugled evropskih institucija i njenih mehanizama gotovo u potpunosti urušen, zaključuje Petrović.

Vest da je Janez Janša, uoči slovenačkog preuzimanja predsedavanja EU, na sto predsednika Evropske komisije Šarla Mišela, poslao „non pejper“, u kome se predviđa „dovršenje raspada Jugoslavije“ i promena granica na Balkanu, izazvala je popriličnu gužvu, kako u Briselu, tako i u regionu.

Prvo je Evropska komisija potvrdila, pa u roku od pola sata demantovala da je „non pejper“ stigao u Brisel; potom je vest demantovao sam Janša, ali je nakon njegovog demantija, Tanja Fajon, dežurna evroposlanica za naš region ipak zahtevala da slovenački premijer objasni šta se dokumentu nalazi, jer on, prema njenom mišljenju može da rasplamsa sukobe na Balkanu.

(sputnik)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here