Home TEMA DANA ČEDOMIR ANTIĆ: PREKO SLOVENIJE SPREMAJU SE NA “DEJTON 2” I DA SRBIMA...

ČEDOMIR ANTIĆ: PREKO SLOVENIJE SPREMAJU SE NA “DEJTON 2” I DA SRBIMA UZMU SVE..

710
0
SHARE

S obzirom na pometnju koju je u regionu izazvala spekulacija da je u Brisel iz Ljubljane stigao „non pejper“ u kome se slovenački premijer Janez Janša zalaže za novu promenu granica među državama bivše Jugoslavije, sve liči na „opipavanje pulsa“ pred eventualni „Dejton 2“, na kome bi Bošnjaci dobili sve, a Srbi sve izgubili.

Ovo je stav istoričara Čedomira Antića koji podseća da su se slične situacije događale i pre dvadesetak godina, pred potpisivanje Dejtonskog sporazuma. Poput Janše danas, tada se pojavila grupa američkih senatora koja je predlagala formiranje tri nacionalne republike u okviru BiH.

O navodnom „Janšinom papiru“, region je najpre obavestio BiH portal „Politički“ (za koji se tvrdi da je blizak obaveštajnoj zajednici te zemlje), tvrdeći da se u dokumentu slovenački premijer zalaže za promenu granice između Srbije i takozvanog Kosova, pripajanje delova Severne Makedonije i Crne Gore Albaniji, ali i razlaz u BiH.

Opipavanje pulsa pred „Dejton 2“

Sa rezervom bi trebalo uzeti informaciju o „non pejpru“  i zbog toga što bi se zapadne sile sa njim teško saglasile, tvrdi Antić:

„Moje uverenje je da je tako nešto nemoguće, osim u slučaju nekakvog velikog svetskog rata, ili postizanja šireg sporazuma sa Rusijom, što je takođe nemoguće. Nisu SAD na strani Albanaca i Bošnjaka zato što su oni u pravu i zato što ih mnogo vole.

Na njihovoj su strani zato što je to način da se gradi jedan odnos snaga koji daleko prevazilazi Balkan“, objašnjava Antić i napominje da je aktuelni američki predsednik Džo Bajden političar kontinuiteta.

Sa druge strane, Janša, koji je devedesetih godina bio mejnstrim političar, danas je usamljen u svojoj podršci Donaldu Trampu, dodaje Antić. Ali, istorija nas uči da su male države obično nečiji eksponenti – to je ono što ohrabruje da bi informacija o „non pejpru“ mogla da bude i istinita.

„Ovo je jako zanimljiv predlog, koji je, kada je reč o Crnoj Gori i vidovit zato što vidimo da se tamo poslednjim snagama pokušava da se dobije ravnopravnost za Srbe. Uveren sam da bi to bilo najbolje rešenje i kamo sreće da su 1990, uz pokroviteljstvo velikih sila promenjene granice na Balkanu“, komentariše Antić.

Ako je tačno da „non pejper“ postoji, veliki je događaj da se našao neko ko razume situaciju na Balkanu, jer je srpskom narodu, početkom devedesetih godina učinjena velika nepravda, slična onoj koja je učinjena u II svetskom ratu, navodi naš sagovornik.

„Neredovno stanje i nasilje traju već trideset godina. Možda je ovo najava preokreta, mada, imajući u vidu iskustva iz 1991, 1995. i 2004, plašim se da su mnogo veći izgledi da to nije tako i da je ovo pokušaj da se zbuni javnost, pre nego što se napravi veliki pokret da, pod firmom nekakvog „Dejtona 2“, Bošnjaci dobiju mnogo, a Srbi izgube sve“, kaže Antić.

Probni balon iz Brisela

Da se radi o jednoj vrsti probnog balona mišljenja je i Rajko Petrović iz Instituta za evropske studije, a Slovenija je izabrana kao „izvođač radova“ iz dva razloga.

„Prvo, zato što je bila deo Jugoslavije i imala je iskustvo mirnog razlaza putem referenduma. Drugo, zato što je Slovenija jedina zemlja bivše Jugoslavije koja je članica EU, a da pri tome nema velikih interesa u BiH i na KiM, za razliku od Hrvatske, koja je mnogo više vezana za pitanje budućnosti BiH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here