Home Некатегоризовано LAVROV: OVO JE SUDBONOSAN TRENUTAK U ISTORIJI- VODI SE KLJUČNA BITKA..!

LAVROV: OVO JE SUDBONOSAN TRENUTAK U ISTORIJI- VODI SE KLJUČNA BITKA..!

381
0
SHARE

„Ali ipak, postoji određena nada na postizanje kompromisa“, objasnio je ministar.

S tim u vezi, on je dodao da „takvu procenu daju i neki predstavnici ukrajinske delegacije,

a da je i sam predsednik Vladimir Zelenski nedavno dao brojne interesantne izjave“. Konkretno, Lavrov je podsetio da je ukrajinski predsednik ocenio pozicije strana u pregovorima „realnijim“.

Prema rečima ministra, reakcija NATO-a, u kojem još uvek ima razumnih ljudi, na apele Zelenskog da Alijansa zatvori nebo iznad Ukrajine i ratuje na njenoj strani spustila je ukrajinskog lidera na zemlju.

„Spremni smo da tražimo sve načine da osiguramo bezbednost Ukrajine, evropskih zemalja i, naravno, Ruske Federacije, osim putem širenja NATO-a na istok“, objasnio je Lavrov.

Rusija će ubuduće biti spremna za kontakte sa ukrajinskom stranom, ali je potrebno

shvatiti kolika će biti dodatna vrednost takvih kontakata, dodao je.

Šef ruske diplomatije ocenio je da uvek postoje šanse za mir i rešavanje situacije oko Ukrajine, kao i da Švajcarska nudi svoje posredovanje u krizi između Moskve i Kijeva.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Moskva smatra da je neka promena u retorici ukrajinskih vlasti ohrabrujuća, kao i da je moguće da su neke konfrontacione inicijative podstaknute iz inostranstva kako bi se Rusija „izbacila iz koloseka“, konstatovao je Lavrov.

Zapad okreće Ukrajince protiv Rusa

Istovremeno, on je ocenio da su Zapad i ukrajinski ekstremisti počeli da „debilizuju“ ukrajinski narod i da ga okreću protiv Rusa.

„Uveren sam da većina naših građana sa ukrajinskim narodom nema nikave probleme niti zahteve, kao što ukrajinski narod nikada nije imao prema Rusiji. Ali počeli da ‘debilizuju’ ukrajinski narod, taj glagol smo nedavno izmislili. Počeli su na sve moguće načine ga okreću protiv Rusa“, naglasio je ministar.

Lavrov je rekao da voli ukrajinsku kulturu, ukrajinski jezik i njegov humor.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

„Nikada nismo imali nikakve pretenzije prema ukrajinskom narodu. Imam mnogo ukrajinskih prijatelja. Volim ukrajinsku kulturu – taj meki ukrajinski jezik, volim ukrajinsku kuhinju i njihov humor koji uvek sadrži samoironiju i često otkriva lukavstvo svojstveno ukrajinskom karakteru“, konstatovao je šef ruske diplomatije.

Neviđeni pritisak na zemlje koje podržavaju Rusiju

Istovremeno, diplomata je naveo da su zemlje koje podržavaju Rusiju u situaciji oko Ukrajine pod neviđenim pritiskom.

„Postoje takve zemlje, i mnogo ih je. Ne želim da koristim nepristojne izraze, ali taj pritisak pod kojim su se našle, ne samo da je bez presedana, već nikada nisam mogao da zamislim. Znao sam da su Amerikanci bili spremni na mnogo toga kako bi sprečili bilo

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

kakve pozitivne pomake ka pravom multipolarnom svetu, ali da će se baviti tako prljavim poslom, nedostojnim velike sile, nisam mogao da zamislim ni u košmaru“, naglasio je Lavrov.

Prema rečima diplomate, Vašington krajnje grubo vrši pritisak na Kinu, Tursku i druge zemlje zbog Rusije. S tim u vezi, dodao da je „još više poražavajuće da se takva ucena

koristi protiv drevnih civilizacija kao što su Kina, Indija, Egipat, kao i da su Turcima postavljani zahtevi u vezi sa sistemima S-400“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here