Home Некатегоризовано LAVROV: OVO JE SUDBONOSAN TRENUTAK U ISTORIJI- VODI SE KLJUČNA BITKA..!

LAVROV: OVO JE SUDBONOSAN TRENUTAK U ISTORIJI- VODI SE KLJUČNA BITKA..!

711
0
SHARE

Aktuelna situacija je epohalna, vodi se „bitka“ za to kako će izgledati svetski poredak, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Ovo je sudbonosan, epohalan trenutak u savremenoj istoriji, jer odražava ‘bitku’, u najširem smislu te reči, za to kako će izgledati svetski poredak“, rekao je ministar u intervjuu za televiziju „RBK“

Upitan zbog čega situacija u Ukrajini nije mogla da se reši na miran način, šef ruske diplomatije je odgovorio da je razlog taj „što Zapad nije hteo da reši situaciju oko Ukrajine mirnim putem“.

Amerika ne želi da ukrajinska kriza bude rešena, rekao je Lavrov. Prema njegovim rečima, „SAD svakako igraju odlučujuću ulogu u definisanju stava kijevskih vlasti“.

Amerika potčinila skoro celu Evropu

Ministar je naglasio da su Sjedinjene Američke Države potčinile gotovo celu Evropu. Kako kaže, skoro sve zemlje EU, sa izuzetkom Francuske, već su „pale” pod SAD.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

„Amerika je pod rukovodstvom predsednika Džozefa Bajdena postavila zadatak da potčini Evropu i postigne njenu bespogovornu privrženost američkoj politici. Pre mnogo godina, Zapad je prestao da koristi termin ‘međunarodno pravo’, koji je prvenstveno oličeno u

Povelji UN, izmislio je termin ‘svetski poredak zasnovan na pravilima’. Ta pravila su pisana u uskom krugu, a one koji su ih prihvatili podsticao je Zapad“, smatra Lavrov.

Evropa je, prema rečima ruskog ministra, „spremna da prihvati svetski poredak koji nameće Vašington u bilo kom obliku”.

„Jedino je ostao rad Emanuela Makrona, koji i dalje podseća na potrebu strateške autonomije Evropske unije. To niko neće dozvoliti, a sve ostale članice EU su već ‘pale’ pod Amerikance, kako se kažu“, napomenuo je Lavrov.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Na pitanje da opiše trenutne rusko-američke odnose, diplomata je odgovorio da „ne pamti takvu apsolutno besnu politiku koju Vašington sada vodi, koja se u velikoj meri generiše u

Kongresu, gde su načelno izgubili osećaj za realnost, odbacili sve konvencije, da ne govorimo o diplomatskoj pristojnosti“.

Ima nade na kompromis

Istovremeno, on je ocenio da rusko-ukrajinski pregovori nisu laki, ali da postoji nada na kompromis. Prema njegovim rečima, počinje da se ispoljava poslovni duh na pregovorima, što daje nadu da je moguće dogovoriti se o pitanju neutralnog statusa Ukrajine.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

„Veoma se nadam da će preovladati taj poslovni duh, koji sada ipak počinje da se manifestuje, ne odmah i ne lako. On uliva nadu da ćemo uspeti da se dogovorimo o toj temi“, naglasio je ruski ministar.

U pregovorima sa Ukrajinom postoje konkretne formulacije o kojima se možemo dogovoriti, kaže šef ruske diplomatije. Prema njegovim rečima, strane sada ozbiljno razgovaraju o neutralnom statusu Ukrajine u pregovorima u sprezi sa ruskim bezbednosnim garancijama.

Fokusiram se na procene koje daju našu pregovarači, rekao je Lavrov, navodeći da pregovarači konstatuju da su pregovori teški iz razumljivih razloga i da im treba dati priliku da rade u opuštenijoj atmosferi, bez histerije.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here