Home TEMA DANA BERLIN SE SPREMA ZA VELIKI RAT! NEMCI NOSE U SKLONIŠTA PRVU POMOĆ,...

BERLIN SE SPREMA ZA VELIKI RAT! NEMCI NOSE U SKLONIŠTA PRVU POMOĆ, LEKOVE, VODU, HRANU- PANIKA I U DRUGIM DRŽAVAMA EVROPE!

915
0
SHARE

Širom Evrope vlada haos zbog posledica sankcija koje je EU uvela Rusiji. Stanovnici Starog kontinenta više se ne plaše samo da li će nabaviti hranu i gas, već ih vlasti ozbiljno pripremaju i za rat.

Građani u Nemačkoj poslednjih dana dobijaju obaveštenja da se pripreme za najgori mogući scenario! Kako prenosi nacionalna nemačka televizija ARD1, lokalne vlasti širom zemlje uveliko dele letke sa savetima stanovništvu šta im je sve potrebno da prežive 14 dana u skloništu ukoliko se zarati.

Tako je na ‘spisku za preživljavanje’ navedeno da u malu torbu spakuju vodu za piće, lekove, komplet prve pomoći, baterijsku lampu, sveće, kao i radio na baterije. Od hrane treba da imaju konzerve gotovih jela, kao i najvažnije dokumente.

Slično obaveštenje stiglo je i Austrijancima, kada im je rečeno da naprave zalihe hrane za najmanje dve nedelje. Zbog ovakvih apokaliptičnih upozorenja u državama EU stanovništvo i dalje nastavlja da prazni rafove, a cene osnovnih namirnica iz sata u sat vrtoglavo skaču. Pojedine države imaju i velike probleme da obezbede energente i grejanje za svoje stanovništvo.

Bez gasa

Brojni Austrijanci su proteklih dana na kućnu adresu dobili obaveštenja od operatera gasa

da im nude znatno više cene ili raskid tekućeg ugovora zbog previsokih cena gasa na svetskom tržištu.

„Prinuđeni smo da reagujemo na situaciju na tržištu“, navodi se u pismu upućenom građanima, uz objašnjenje da zbog nestašice gasa moraju da ograniče isporuku i podignu cene.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Kako objašnjavaju, postoje ugovori sa zagarantovanom cenom na određeni vremenski period, i upravo korisnici tih ugovora sada dobijaju pisma o raskidu ugovora. Od početka ove godine 30 operatora električne energije i četiri operatora gasa – podigli su svoje cene.

Zbog visoke cene gasa veći ‘igrači’ su još ranije podigli cene, a neki od njih su prestali da

prihvataju nove korisnike, uz obrazloženje da najpre moraju da osiguraju snabdevanje postojećih. Tako je od početka godine cena gasa skočila toliko da će prosečno domaćinstvo morati da izdvoji najmanje dodatnih 50 evra za mesečni račun. Tako će oni koji su plaćali 500 evra plaćati 750, ako gas uopšte budu imali.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

U velikim problemima je i Grčka. Predviđa se da će ove godine potrošiti čak 14,3 milijarde dolara samo na uvoz energenata, u odnosu na 3,5 milijardi dolara u čitavoj 2020!?! Uvoz sirove nafte dostići će 9,1 milijardu dolara, a prirodnog gasa 3,7 milijardi dolara, prenose tamošnji mediji.

Oni ističu da će globalni šok zbog skoka cene energenata imati tako veliki uticaj na grčku ekonomiju da će ukupni troškovi energije u Grčkoj iznositi skoro 12 odsto bruto domaćeg proizvoda zemlje, otprilike četiri puta više nego do sada.

Još jedna država koju je preplavio talas poskupljenja proteklih dana jeste Italija. Najdrastičnije je poskupelo gorivo, zbog čega se već sprema štrajk kamiondžija i taksista.

Srpkinja Sonja Igrutinović, koja kao prevodilac pri sudu i policiji radi u Đenovi, kaže da sve cene obaraju rekorde.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here