Home ŽIVOT KOLIKO SU POLOVNJACI POSKUPELI, I ŠTA NAS OČEKUJE POSLE NOVE GODINE

KOLIKO SU POLOVNJACI POSKUPELI, I ŠTA NAS OČEKUJE POSLE NOVE GODINE

746
0
SHARE

Prema mišljenju prodavaca automobila, najveći izazov na tržištu polovnjaka predstavlja njihova manja ponuda i veća cena. Analiza prosečnih cena automobila oglašenih na sajtu „Polovni automobili“ otkriva da je cena polovnjaka veća za 16 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a za čak 23 odsto u odnosu na period pre pandemije.

Prodavci kažu da je najveći problem nedostatak polovnih automobila u Evropi jer skoro sve fabrike stoje zbog nedostatka čipova i novi automobili se čekaju po šest do osam meseci.

Takvoj slici treba dodati i otežano kretanje naših dilera, koji, da bi sada kupili automobil, jedino mogu da se oslone na licitacije.

Prodavac Jovica Radić kaže da je ceo proces ranije, od momenta plaćanja do momenta isporuke automobila, trajao tri nedelje, a sada traje minimum četiri-pet nedelja.

„Više ne može vozilo da se natovari kad dođe kamion, već dobijate termin kada možete da dođete da podignete automobil, jer mali broj ljudi radi u firmama u Nemačkoj“, objašnjava Radić.

I auto-analitičari imaju slično mišljenje da će i polovni i novi automobili posle nove godine

poskupeti. Više nema lagera, a zbog zaostatka proizvodnje u EU mnogi dileri ne mogu da naruče vozila.

„Polovna vozila će poskupeti jer su i u inostranstvu ta vozila poskupela. Naša zemlja funkcioniše kao sistem spojenih sudova – ako tamo poskupi, i uvozna vozila će poskupeti,

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

jer je standard tamo porastao, samim tim nova vozila su skuplja, pa samim tim i polovna moraju da poskupe“, kaže auto-analitičar Dušan Cincar za RTS.

Prema statistici sajta Polovna vozila najviše su poskupela mlađa vozila od tri do pet godina. Najviše se i kupuju automobili od tri do pet godina starosti, a najveći promet u jedinicama imaju vozila do 2.000 evra.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here