Home ŽIVOT EVO ŠTA KAŽU PACIJENTI KOJI SU POBEDILI KORONAVIRUS..

EVO ŠTA KAŽU PACIJENTI KOJI SU POBEDILI KORONAVIRUS..

1519
0
SHARE

Žena iz Sijetla koja tvrdi da se oporavila od infekcije novog korona virusa ima jedan savet za sve ostale – ne paničite.

Elizabet Šnajder (37) veruje da je virus “zaradila” na kućnoj žurki, jer se nekoliko dana kasnije razbolelo više njenih prijatelja koji su bili prisutni, i to u isto vreme kad i ona. Tri dana nakon žurke 22. februara Elizabet je bila na poslu kad joj se slošilo.

“Osećala sam umor, bol u čitavom telu, glavobolju i blagu groznicu, pa sam odlučila da odem kući” ispričala je ona za CNN. Odremala je, a kad se probudila imala je temperaturu 38,3 a dok je ponovo legla u krevet već je skočila na 39,4.

“Mislila sam da imam težak grip” kaže Elizabet.

Nije joj ni palo na pamet da bi to mogao da bude novi koronavirus jer se simptomi nisu uklapali. Nije kašljala i uopšte nije imala disajnih smetnji. A onda je saznala da se desetak njenih prijatelja koji su bili na istoj žurki razbolelo “istog dana, otprilike u isto vreme uveče, sa veoma sličnim simptomima”.

Ipak, ona i njeni prijatelji nisu testirani na koronavirus. Lekari su mislili da je u pitanju grip, ali su onda došli negativni rezultati.

Elizabet je uspela da se testira na koronavirus kad se prijavila za istraživanje bolesti u Sijetlu.

Elizabet kaže da se od bolesti oporavila u kućnom boravku, odmaranjem i uzimanjem lekova koji se mogu dobiti bez recepta.

“Mislim da je ono najvažnije što želim da poručim drugima – molim vas, ne paničite. Ako ste zdravi, mladi, brinete se za sebe kad ste bolesni, oporavićete se, verujte mi. Ja sam živi dokaz toga” rekla je ona.

CNN ukazuje da Elizabet ipak ima na svojoj strani mladost i generalno dobro zdravstveno stanje. Novi virus za starije ili ljude sa već postojećim medicinskim problemom, poput srčanog oboljenja ili dijabetesa, može biti fatalan.

Oblast Sijetla je u epicentru izbijanja epidemije u SAD. Od više od 1.630 slučajeva prijavljenih u zemlji od prve pojave virusa u januaru, njih 457 je iz Vašingtona, uključujući 41 smrtni slučaj.

Oporavak Džulije iz Singapura

Među onima koji su se oporavili od virusa i svoju priču podelili sa ostalima je i Džulija iz Singapura. Ona se razbolela 3. februara, a od simptoma je ispočetka, baš kao Elizabet, imala samo povišenu temperaturu.

Četiri dana kasnije se probudila s vrtoglavicom, a kad je sutradan otišla kod lekara dijagnostikovan je novi koronavirus. Sledećih devet dana je provela u izolaciji.

“Ljudi su zabrinuti jer u ovom trenutku znaju veoma malo. A ja mislim da ako se plašite, bilo pojedinačno ili na većoj skali, to uzrokuje mnogo predrasuda” zaključila je Džulija nakon oporavka.

Prvi zaraženi Danas imao blage simptome

Jakob Tage Ramling (45) je prvi Danac koji je bio pozitivno testiran na koronavirus, ali je imao blaže simptome. Nakon skoro dve nedelje kućne izolacije, testovi su pokazali da je zdrav.

“Imao sam blage simptome, glavobolju, grlobolju i kašalj. Trebalo je pet ili šest dana da svi prođu. Nisam bio u bolnici, nisam primao nikakve lekove, jer mi je bilo dobro” rekao je on tada.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here