Home TEMA DANA ZORAN STOJILJKOVIĆ: DOK VUČIĆ PRIČA BAJKE, USKORO MILION NEZAPOSLENIH I PAD PLATA...

ZORAN STOJILJKOVIĆ: DOK VUČIĆ PRIČA BAJKE, USKORO MILION NEZAPOSLENIH I PAD PLATA U SRBIJI!

852
0
SHARE

SES traži od države, prema njegovim rečima, novu podršku kompanijama po ugledu na te zemlje koje su nastavile da pomažu privredu novim ciklusom od još tri meseca.

U Srbiji će na jesen biti oko milion nezaposlenih gradjana ako država ne nadje načina da pomogne privredi novim paketom finansijske i druge vrste pomoći zbog krize izazvane pandemijom virusa COVID-19, rekao je danas predsednik sindikata UGS „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković.

– Socijalno-ekonomski savet (SES) traži da se u Srbiji što pre formira nova vlada i razgovara o dodatnoj podršci najugroženijim firmama jer će se bez toga nezaposlenima od pola miliona pridružiti i više od 200.000 radnika koji će ostati bez posla i oko 100.000 povratnika iz inostranstva – rekao je Stojiljković koji do proleća 2020. godine predsedava SES-om.

Dodao je da prvi paket pomoći privredi od pet milijardi evra nije dovoljan i nije bio selektivan, pa su novac ili olakšice dobili i oni kojima nije bilo neophodno.

Stojiljković je rekao da je država trebalo da pruži novčanu pomoć firmama čija je proizvodnja pala 15-20 odsto, a ne svima.

– I druge zemlje su posle paketa pomoći za prva tri meseca krize nastavile da daju podršku privredi – rekao je Stojiljković.

SES traži od države, prema njegovim rečima, novu podršku kompanijama po ugledu na te zemlje koje su nastavile da pomažu privredu novim ciklusom od još tri meseca.

– Znam da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da država više nema para za pomoć privredi i da nije vreme komunizma, ali nisam znao da je Amerika koja pomaže privredu komunistička zemlja – rekao je Stojiljković.

On je rekao da „ova kriza traži drugačije mere i da niko ne govori o sidru kojim bi se zaduženje države ograničilo na 50 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Vlada Srbije trebalo bi, kako je rekao, rebalansom budžeta da poveća investicije u infrastrukturu jer stranih neće biti, a istovremeno da preispita dosadašnje planove o ulaganjima.

Stojiljković je ocenio da moraju da se, pre svega, preispitaju planovi o „podizanju jarbola i gradnji fudbalskih stadiona“.

Istakao je da sada u Srbiji „nema institucionalizovanog dijaloga o pravcima razvoja zemlje jer je parlament bez opozicije, a socijalni dijalog je marginalizovan“ .

NBS se sprema za otkaze i pad plata u Srbiji

Pre nešto više od šest meseci Narodna banka Srbije je skratila rok odobravanja keš kredita sa do 10 godina koliko su banke u praksi odobravale na osam godina u 2019, pa od ove godine na sedam, a od naredne na šest godina tako što je naterala banke da umanje svoj kapital za iznos neotplaćenog dela kredita koji je odobren na duži rok od propisanog.

Prekjuče je tu odluku stavila ad akta. Sada NBS poručuje bankama da mogu da produže rokove dospeća kreditima pri čemu njihovi pokazatelji poslovanja neće trpeti.

„Ističemo da stimulisanjem odobravanja olakšanih uslova otplate kredita stanovništvu Narodna banka Srbije ne odstupa od podsticanja prakse održivog kreditiranja i sprečavanja odobravanja nenamenskih kredita stanovništvu na rokove koji nisu u skladu s rizičnošću ove vrste proizvoda i kreditnom sposobnošću svakog pojedinačnog dužnika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here