Home TEMA DANA UDARNA VEST- OZBILJAN PREOKRET: REPUBLIKA SRPSKA DOBIJA AUTONOMIJU!?

UDARNA VEST- OZBILJAN PREOKRET: REPUBLIKA SRPSKA DOBIJA AUTONOMIJU!?

1196
0
SHARE

Amerika je zainteresovana za to da Republika Srpska dobije veću autonomiju, kaže profesor Nenad Kecmanović, uoči sastanka najviših funkcionera Srbije i Republike Srpske.

Sastanak političkog vrha Republike Srpske i Srbije, koji će biti održan u sredu, biće posvećen razmatranju dokumenta koji je zvanična Banjaluka poslala u Beograd, a koji je aktuelizovan predstojećim odlaskom srpskog predsednika u Vašington, gde će verovatno biti reči i o budućnosti Republike Srpske, objašnjava Kecmanović.

Amerika zainteresovana za veću autonomiju Republike Srpske

On ovo zaključuje na osnovu dostupnih informacija, prema kojima će se u dijalog Vučić-Hoti uključiti i sam predsednik SAD, Donald Tramp, iz čijeg je okruženja procurilo da je Vašington spreman da RS dobije veću autonomiju.

Dokument koji je iz Banjaluke došao u Beograd sastoji se od zaključaka i informacija koje je u dva navrata usvojila Narodna skupština RS, a koji se odnose na neustavnu transformaciju dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske. Takođe, u Beograd je prosleđena i Informacija u vezi sa antidejtonskim delovanjem Ustavnog suda BiH.

Radi se o dokumentima koji je, sa jedne strane opisuje zahvate međunarodne zajednice na štetu RS, a sa druge strane, radi se o merama koje će Banjaluka preduzeti kako bi zaštitila svoj dejtonski status, kaže Kecmanović.

„Za Republiku Srpsku, dokument je od prvorazrednog značaja, a da li će biti od istorijskog, kako mnogi već tvrde, to ćemo moći da procenimo tek prema efektima koje će ostvariti“, napominje on.

Borba Srpske za Dejton

RS traži vraćanje svih entitetskih nadležnosti koji joj pripada po Dejtonu, a koje su prenete iz Banjaluke u Sarajevo; zatim, traži ukidanje Bonskih ovlašćenja visokog predstavnika koja su, prema Kecmanovićevim rečima, diktatorska, kao i odlazak stranih sudija iz Suda BiH, kojima je takođe po Dejtonu, takođe istekao mandat. Najzad, traži se ukidanje nametnutih zakona.

„Ti zahtevi upućeni su međunarodnoj zajednici, ali i pojedinačno zemljama koje su potpisom garantovale dejtonski sporazum. Razumljivo, to je, pre svega, matica Srbija. Što je najvažnije, narodna skupština RS je sve te po nju štetne odluke i praksu parcijalno već stavila van snage i na osnovu toga pripremila je novi ustav“, kaže Kecmanović.

Dokumenti koji su upućeni u Beograd usvojeni su na sednici narodne skupštine RS 11. i 12. novembra prošle godine, kao i 17. februara ove godine.

Povodi za njihovo usvajanje bilo je usvajanje Deklaracije SDA, prema čijem slovu ova, najmoćnija bošnjačka stranka, kao svoj primarni cilj ističe donošenje novog Ustava i povratak tzv. Republike BiH.

Povod za drugu sednicu bila je odluka Ustavnog suda BiH kojom je RS osporeno pravo na poljoprivredno zemljište.

Ovim zaključcima, predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama obavezani su da predlože Parlamentarnoj skupštini Zakon o prestanku mandata stranih sudija i da do donošenja tog zakona obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here