Home AKTUELNO NOVI HAOS U SAD ZBOG UPUCANOG CRNCA: DEMONSTRANTI SE SUKOBILI SA POLICIJOM,...

NOVI HAOS U SAD ZBOG UPUCANOG CRNCA: DEMONSTRANTI SE SUKOBILI SA POLICIJOM, GUVERNER POZVAO NACIONALNU GARDU!

523
0
SHARE

Guverner američke savezne države Viskonsin Toni Ivers pozvao je Nacionalnu gardu, a policija se u gradu Kenoša sukobila sa demonstrantima tokom druge noći nemira nakon što su službenici ispalili hice u leđa crnca Džejkoba Blejka pred njegovom porodicom.

Guverner Ivers je osudio prekomernu upotrebu sile prilikom ranjavanja Blejka i zahteva hapšenje policajca koji su učestvovali u hapšenju.

Demonstranti su u Kenoši pokušali da provale u zgradu administracije, ali je policija u opremi za suzbijanje nemira i biber sprejem uspela da ih vrati.

Više desetina demonstranata se i sinoć, uprkos policijskom času, okupila ispred sudnice, a gađali su policajce raznim predmetima. Policija je uzvratila suzavcem i biber sprejem.

Pripadnici Nacionalne garde stigli su u nekoliko kamiona u centar Kenoše.

Blejk (29) je u stabilnom stanju nakon operacije.

Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se da se Blejk kreće ka vozačevoj strani džipa i da ga prate dva policajca sa pištoljima u rukama. Pošto je Blejk otvorio vrata vozila ispaljeno je nekoliko hitaca.

Nije poznato da li su policajci primetili nešto unutar vozila zbog čega su otvorili vatru na Blejka. Nije poznato da li su pucala oba policajca ili samo jedan.

Neposredno nakon incidenta okupili su se demonstranti i nekoliko njih je zapalilo vatru i bacalo Molotovljeve koktele na policiju, zbog čega su vlasti zatvorile sve državne ustanove u tom delu Kenoše.

Incident u Kenoši desio se tri meseca nakon što je u Mineapolisu pod policijskim nadzorom umro tamnoputi Džordž Flojd, što je izazvalo proteste širom SAD.

Policajci koji su učestvovali u incidentu suspendovani su dok traje istraga.

(Srna)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here