Home TEMA DANA UDARNA VEST: LONČAR OTKRIO KO ĆE PRVI BITI VAKCINISAN VAKCINOM PROTIV KORANAVIRUSA

UDARNA VEST: LONČAR OTKRIO KO ĆE PRVI BITI VAKCINISAN VAKCINOM PROTIV KORANAVIRUSA

827
0
SHARE

Prema poslednjim informacijama “Batuta” i Ministarstva zdravlja, na respiratorima se nalazi 190 pacijenata.

Tokom prethodnog perioda najavljeno je da će u Republiku Srbiju stići vakcina protiv koronavirusa i da će ona građanima biti dostupna već pri kraju tekuće godine.

Ovu vest je potvrdio i sam predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić koji je objavio da je Srbija u pregovorima sa jednom državom i da će vakcina stići do kraja godine. On je istakao da je ta država već završila testiranja vakcine i da su pregovori uveliko u toku.

Ipak, ono što interesuje sve građane jeste da li će ta vakcina biti obavezna za sve, ali i koje grupacije stanovništva će prvi primiti dozu vakcine. Na ova pitanja našem portalu odgovor je dao ministar zdravlja Zlatibor Lončar koji je istakao da vakcinacija neće biti obavezna, ali će biti preporučljivo da se ljudi vakcinišu.

– Ceo svet je u borbi da dođe u što boljoj poziciji doa dođe do vakcine. najbitnija je bezbednost i efikasnost vakcine. Struka je ta koja određuje da li će ta vakcina biti obavezna ili ne. Ono što sa sigurnošću mogu reći jeste da vakcina može biti preporučena za ljude koji su visokorizični.

Na zdravstene radnike i hronične bolesnike mislim. Ono što je bitno, da će se država truditi da obezbedi dovoljne količine i da bude odstupna svakome – rekao je Lončar i dodao:

– Postoji institut za javno zdravlje “Batut” koji sabira sva mišljenja i na osnovu zahteva i mišljenja lekara – rekao je ministar i dodao da će jedino “Batut” moći da donese odluku o vakcinaciji. Na osnovu zahteva i mišljenja sa Batuta ćemo postupati, jedini mogu da donesu odluku i oni prave raspored vakcinacije.

Sve je regulisano zahtevom i propisanim uslovima. Mi ćemo ispoštovati sve što je propisano zakonom i građanima ćemo da obezbedimo tu vakcinu što je pre moguće – istakao je ministar.

Ministar Zlatibor Lončar je naglasio da još uvek nema registrovane vakcine koja je prošla sve testove.

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 8.349 osoba, njih 359 bilo je pozitivno, dok je, nažalost, preminulo 10 lica. Od početka epidemije, testirano je ukupno 558.430 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

U Srbiji je trenutno 6.623 aktivnih slučajeva korona virusa, 4.772 pacijenta su hospitalizovana, dok je broj izlečenih 14.148.

Prema poslednjim informacijama “Batuta” i Ministarstva zdravlja, na respiratorima se nalazi 190 pacijenata.

(srbijadanas.com/Uroš Matejić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here