Home TEMA DANA UDARNO! EGIPATSKI PARLAMENT ODOBRIO SLANJE VOJSKE U LIBIJU: POČINJE KRVAVI SUKOB SA...

UDARNO! EGIPATSKI PARLAMENT ODOBRIO SLANJE VOJSKE U LIBIJU: POČINJE KRVAVI SUKOB SA TURSKOM

915
0
SHARE

Egipatski parlament odobrio je danas raspoređivanje vojnika izvan zemlje, nakon što je predsednik te države Abdel Fatah el-Sisi zapretio vojnom akcijom protiv snaga u Libiji, koje podržava Turska.

AP ocenjuje da bi takav potez mogao da dovede do direktnog sukoba Egipta i Turske, bliskih saveznika SAD koji podržavaju rivalske strane u sukobima u Libiji.

Egipatski predsednik rekao je da strateški važan, priobalni grad Sirt u Libiji, predstavlja „crvenu liniju“ i upozorio da bi napad na taj grad podstakao Kairo da vojno interveniše kako bi zaštitio svoju zapadnu granicu sa tom naftom bogatom zemljom.

Egipatski parlament, u kojem većinu imaju imaju pristalice El-Sisija, odobrio je planove da se pošalju vojnici kako bi „odbranili nacionalnu bezbednost Egipta“.

El-Sisi i američki predsednik Donald Tramp saglasili su se danas da je potrebno održati primirje u Libiji i izbeći eskalaciju između snaga koje se tamo bore, saopštile su egipatske vlasti.

Sisi i Tramp razgovarali su telefonom, dok je egipatski parlament održao zatvorenu sednicu na kojoj je odlučivao o vojnom angažovanju, rekao je novinarima predsednik skupštine, Ali Abdelaal, prenosi Rojters.

Rat u Libiji otpočeo je 2011. godine kada je pobunom u zemlji, koju je podržao NATO, svrgnut s vlasti Muamer Gadafi, koji je kasnije ubijen.

Zemlja je danas podeljena između vlade na istoku, koja je u savezništvu sa vojnim komandantom Kalifom Haftarom, i one na zapadu, u Tripoliju, koju podržavaju Ujedinjene nacije.

Istok ima podršku Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta i Rusije, a zapad podršku Turske, Katara i Italije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here