Home TEMA DANA UDARNA VEST- JERMENIJA GUBI RAT? IZRAEL ISPORUČIO SUPER ORUŽJE AZERBEJDŽANU- MOŽE DA...

UDARNA VEST- JERMENIJA GUBI RAT? IZRAEL ISPORUČIO SUPER ORUŽJE AZERBEJDŽANU- MOŽE DA UNIŠTI RUSKE S-300 I S-400 (VIDEO)

910
0
SHARE

Izrael je Azerbejdžanu isporučio svoje novo oružje – sistem Harpi, koji je sposoban da uništi ruske PVO sisteme S-300, pa čak i S-400, a ovu vest brojni mediji predstavljaju kao senzaciju

Pretpostavlja se da će ovo izraelsko oružje brzo rešiti vojni sukob u korist Azerbejdžana. Istovremeno se ispostavlja da ruski PVO sistemi, koji su u službi u Jermeniji, „neće moći da izdrže izraelsku novinu“.

Prema nekim stručnjacima, to znači ne samo brzu pobedu Azerbejdžana, već i gubitak interesa za poznate ruske sisteme PVO na svetskom tržištu naoružanja. Da li je to tako?

Za početak treba napomenuti da Azerbejdžan do sada nije potvrdio isporuku i prisustvo „Harpija“ od Izraela. Izrael takođe nije potvrdio ovu vest .

U stvarnosti, azerbejdžanskoj vojsci je zaista potrebno takvo oružje, jer Jermenski PVO sistemi ne dozvoljavaju azerbejdžanskom vazduhoplovstvu da u potpunosti iskoristi svoje mogućnosti.

Prema nekim izveštajima, Azerbejdžan je u protekla četiri dana već izgubio sedam vojnih helikoptera i jedan avion.

Poznato je da govorimo o mobilnom kompleksu, koji je pokretač za nekoliko bespilotnih letelica (UAV) sa sopstvenom bojevom glavom, koja deluje na principu kamikaza. Odnosno, zadatak takvog nepovratnog uređaja je da leti do cilja, padne na njega i detonira ga bojevom glavom.

Ranije je objavljeno da je Izrael testirao takve sisteme u Siriji u vreme kada su bili aktivni neki ruski PVO sistemi. Sada se takvi testovi očigledno moraju nastaviti tokom oružanog sukoba između Azerbejdžana i Jermenije. Iz tog razloga se tvrdi da je moguće da je takav sistem Azerima zaista dostavio Tel Aviv.

„Pokretni kompleks Harpi trebalo bi da operiše sa zadatkom da traži signale na određenim radarima, odnosno S-300 ili S-400“, rekao je u intervjuu šef protivavionskih raketnih snaga Specijalnog vazduhoplovstva Komanda snaga Rusije pukovnik Sergej Hatilev.

„Proizvođač će takve bespilotne letelice postaviti kao oružje koje nije proizvedeno za određenog kupca, već je proizvedena za prodaju u sve zemlje samo u različite svrhe.“

Što se tiče specifičnih bespilotnih letelica iz kompleksa Harpi, objašnjava stručnjak, njegovi uređaji imaju optičko-elektronsko vođenje i mogu da rade na udaljenosti do 400 km.

Izraelci su ih poslali u jermensko-azerbejdžansku zonu sukoba na testiranje, dodao je ekspert, kako bi još jednom proverili sve frekvencije koje su već registrovali u prošlosti tokom operacija ruskih sistema PVO u Siriji.

Sasvim je moguće, dodaje pukovnik Khatilev, „da će ova izraelska bespilotna letelica moći da deluju ne samo u potrazi za sistemima PVO S-300 i S-400, već i u potrazi za kompleksom Buk, iako to još nije potvrđeno“.

S obzirom na činjenicu da se koristi optoelektronsko vođenje, bespilotna letelica mora dospeti odmah iznad protivničkog položaja PVO kompleksa.

Odnosno, prvo mora da stigne tamo, što uopšte nije lako. Ako govorimo o ruskoj vojsci, ona ima veliko iskustvo u borbi protiv bespilotnih letelica na Bliskom istoku i u Siriji. Ali sasvim je druga stvar što jermenska vojska nema takvo iskustvo.

Međutim, stručnjak je siguran da situacija nije toliko kritična kako bi neki želeli da predstave. Prema njegovim rečima, takav dron se koristi direktno kao oružje koje pada na predmet i eksplodira, uništavajući ga. Da bi to uradio, dron mora da se približi S-300 na maloj nadmorskoj visini i direktno padne na njega.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here