Home TEMA DANA LAJČAK OTKRIO ŠTA SE SPREMA: POTREBNO JE VREME DA SRBIJA POTPIŠE NEZAVISNO...

LAJČAK OTKRIO ŠTA SE SPREMA: POTREBNO JE VREME DA SRBIJA POTPIŠE NEZAVISNO KOSOVO, TADA ĆEMO REGULISATI SVA PITANJA

547
0
SHARE

Specijalni izaslanik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da je za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa potrebno određeno vreme.

On je naglasio da vreme treba da reguliše sva otvorena pitanja i da ima jasne odredbe o načinu sprovođenja i nadgledanja, ali da se pre može govoriti da su u pitanju meseci nego godine.

U intervjuu za oktobarski broj magazina CorD, Lajčak je rekao da su “crvene linije” u dijalogu da sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova mora biti u skladu s međunarodnim pravom, prihvatljiv za države članice EU, mora da doprinosi regionalnoj stabilnosti, jednom za svagda reši sva nerešena pitanja i da doprinese evropskom putu Srbije i Kosova.

Lajčak je rekao da se u dijalogu Srbije i Kosova govori o normalizaciji odnosa.

“Generalno, postoji razumevanje što to znači, ali na kraju je na dvema stranama da definišu šta im normalizacija odnosa znači, pronalazeći rešenje koje je u skladu s međunarodnim pravom i pravnom tekovinom EU, prihvatljivo za države članice EU, doprinosi stabilnosti regiona, što je najvažnije, pomaže im da ostvare značajan napredak svaka na svom evropskom putu”, dodao je.

Lajčak je rekao da obe strane znaju da njihov evropski put vodi kroz dijalog i da za dijalog ne postoji alternativa.

“Sporazum o normalizaciji učiniće tu evropsku perspektivu vrlo opipljivom za obe strane. Naravno, EU ima jasne kriterijume za pristupanje, reforme koje treba ispuniti, ali, kako ja vidim, konstruktivan angažman u dijalogu i njegovo uspešno zaključenje kroz sveobuhvatan sporazum trebalo bi da ubrzaju njihov evropski put”, naveo je.

Lajčak je ukazao da i Beograd i Priština imaju vlastito poimanje šta za njih znači normalizacija i elemente sveobuhvatnog sporazuma, koji su za njih jasan prioritet i sada je na njima da zajedno s EU dođu do zajedničkog poimanja.

“Pre nego što smo u julu nastavili dijalog uz posredovanje EU, razgovarao sam o elementima sveobuhvatnog sporazuma s predsednikom Vučićem i premijerom Hotijem.

Obojica su se u načelu složili s njima, tako da u pogledu sadržaja nema iznenađenja, a objasnio sam i našu metodologiju”, rekao je.

“Ključno načelo u pregovorima o tako važnom, a opet teškom i osetljivom sporazumu jeste da ne može svako uvek pobediti u svakom pojedinom članu. Obe strane moraju pokazati velikodušnost i tražiti kompromis kako bi na kraju svi dobili po malo, u korist svog naroda”, naglasio je.

Lajčak je rekao da je EU bila obaveštena o sastanku u Beloj kući 4. septembra i da će se fokusirati na ekonomska pitanja, ali nije imala uvid u dva dokumenta s obavezama prema SAD, koje su predsednik Vučić i premijer Hoti potpisali.

“Koliko shvatam, to obuhvata ranije sporazume postignute u dijalogu i teme o kojima se trenutno raspravlja u Briselu, već postojeće infrastrukturne projekte koje finansira EU i stavove američke vlade”, rekao je Lajčak.

On je podsetio da je EU najveći investitor, donator i komercijalni partner u regionu, ali da pozdravlja “ako obaveze preuzete u Beloj kući znače da će SAD doprineti finansiranju postojećih projekata”.

“I pozdravljamo ako to znači da će Kosovo i Srbija poštovati prethodne obaveze iz dijaloga i nastaviti s elementima sprovođenja koji su još nerešeni”, dodao je.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here