Home TEMA DANA LAJČAK OTKRIO ŠTA SE SPREMA: POTREBNO JE VREME DA SRBIJA POTPIŠE NEZAVISNO...

LAJČAK OTKRIO ŠTA SE SPREMA: POTREBNO JE VREME DA SRBIJA POTPIŠE NEZAVISNO KOSOVO, TADA ĆEMO REGULISATI SVA PITANJA

406
0
SHARE

Prema Lajčakovim rečima, Brisel očekuje da “zemlje kandidati postupno usklađuju svoje politike prema trećim zemljama s politikama i stavovima koje je usvojila EU”.

“U tom kontekstu, svi diplomatski koraci koji bi mogli dovesti u pitanje zajednički stav EU o Jerusalimu razlog je za ozbiljnu zabrinutost i žaljenje”, naglasio je.

“Istovremeno, države članice EU pozdravile su zajedničku izjavu predsednika Vučića i premijera Hotija da daju najviši prioritet integraciji u EU i da će nastaviti rad na dijalogu uz posredovanje EU, kao i da su predani udvostručavanju napora kako bi osigurali dalje usklađivanje s EU u skladu s obavezama. Ali, zemlje članice EU takođe vrlo pažljivo prate buduće akcije i očekuju da će obe strane postupati u skladu s izjavom”, dodao je.

Lajčak je rekao i da između “SAD i EU apsolutno ne postoji rivalstvo” kada je u pitanju dijalog.

“SAD su naš glavni partner na Zapadnom Balkanu. Uvek najbolje radimo kada ruku pod ruku radimo na promovisanju evropske perspektive regiona”, naveo je.

Takođe je odbacio ideje da rešenje odnosa Beograda i Prištine treba tražiti na međunarodnoj konferenciji poput Dejtona uz učešće velikih sila, umesto kroz dijalog u Briselu.

“Govorimo o normalizaciji odnosa, a ne o okončanju rata. Normalizacija je proces. Predložena rešenja moraju doći od samih strana, kako bi se dugoročno toga držale. Ona se moraju pronaći i prodiskutovati kroz dijalog i trebalo bi da bi približe obe strane EU. Zbog toga imamo dijalog u Briselu, a ne negde drugde”, rekao je Lajčak.

(Beta)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here