Home POGLEDI NEMAMO KAPACITET DA TO SHVATIMO- NAUČNICI TVRDE: NAŠ SVET JE SIMULACIJA I...

NEMAMO KAPACITET DA TO SHVATIMO- NAUČNICI TVRDE: NAŠ SVET JE SIMULACIJA I U NJEMU ŽIVIMO..

807
0
SHARE

Zašto naučnici zagovaraju ideju da je naš svet simulacija? U svetu nauke, ali i u masovnoj svesti ljudi, poslednjih 20 godina kruži ideja da objektivna stvarnost ne postoji.

Svake godine ova ideja dobija nove pristalice i sledbenike kroz razne filmove poput Matriksa i naučne hipoteze o simulaciji univerzuma.

Najpoznatiji među njima je Ilon Mask, preduzetnik u oblasti novih tehnologija. Prema njegovom mišljenju, šanse da se nalazimo u simulaciji su vrlo velike. Hipoteza simulacije se bez sumnje pojavila zbog tehnikalizacije i kompjuterizacije nauke.

Od devedesetih godina prošlog veka, zajedno sa masovnom pojavom korišćenja kompjutera, naučnici iz različitih oblasti počeli su da koriste kompjutersko modeliranje i simulacije, pokušavajući da dobiju odgovore na pitanja o našem svetu.

Na kraju, neki naučnici, poput profesora sa Oksforda Nika Bostroma, tvrdili su da mi sami živimo u kompjuterskoj simulaciji koju je stvorila naprednija civilizacija.

Iste ideje se pridržavaju i nobelovci za fiziku iz 2006. godine, astrofizičar Džordž Smut i kosmolog Alan Gut sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu.

Prema rečima Smuta, svet oko nas je jedna od mnogih simulacija, a prema Gutu – univerzum može biti stvaran, ali je istovremeno i laboratorijski eksperiment.

“U principu, ništa ne sprečava mogućnost da je svemir nastao kao rezultat veštačkog Velikog praska”, kaže Gut.

Naravno, do danas ove teorije nemaju eksperimentalnu potvrdu i nije poznato da li će ih biti u budućnosti. Međutim, rasprava o tome da li je svemir simulacija već je dobila zamah u medijima kao i sledbenike u naučnoj zajednici.

A to znači da, ne samo predvidiva budućnost čovečanstva, već, doslovno, život svakog od nas zavisi od toga šta će naučnici uraditi sa ovom hipotezom, da li će je prihvatiti ili ne, i šta će u skladu sa tim odlučiti.

Webtribune.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here