Home TEMA DANA SVET NA IVICI KATASTROFE: U RAT JERMENIJE I AZERBEJDŽANA UŠLE TURSKA I...

SVET NA IVICI KATASTROFE: U RAT JERMENIJE I AZERBEJDŽANA UŠLE TURSKA I JEREVAN- RUSIJA TO NE MOŽE GLEDATI MIRNO!

1014
0
SHARE

Jermenija potpuno stala iza Karabaha – možda će priznati njegovu nezavisnost. Jerevan je optužio Tursku da se meša u tekuća neprijateljstva oko sporne regije Nagorno-Karabah, a Ankara je više puta izrazila podršku svojoj azerbejdžanskoj „braći“.

Štaviše, Erdogan je Jermeniju nazvao „najvećom pretnjom miru i spokoju u regionu“. Rekao je da je cela turska nacija spremna da stane uz Azerbejdžan „svim sredstvima, kao i uvek“.

Ukoliko se sukob ne obustavi u „roku od 24 sata“ u rat će se neminovno umešati i Moskva koja ne može mirno gledati šta se dešava na njenim granicama, niti sme dopustiti da „stvar izmakne kontroli“. To istovremeno znači i reakciju NATO i Zapada, a onda NEK NAM JE BOG U POMOĆI!

Vojni eksperti, ipak, procenjuju da Azerbejdžan trenutno nema snage da osvoji Karabah. Jermenija, koja stoji iza svojih sunarodnika, ipak dopušta mogućnost velikog rata i prenošenje borbi i na njenu državnu teritoriju.

Ministarstvo odbrane u Jerevanu, koje se pozvalo na zamenika ministra odbrane Karabaha Artura Sargsjana, saopštilo je da je 16 jermenskih vojnika ubijeno u današnjim borbama, a da je još 100 ranjeno.

Predsednik Vlade Jermenije Nikol Pašinjan, koji je o razvoju situacije obavestio i Vladimira Putina, posle hitnog zasedanja nacionalnog parlamenta, izjavio je da zvanični Jerevan razmatra mogućnost priznavanja nezavisnosti samoproglašene Republike Nagorno-Karabah.

– Rat velikih razmera na Južnom Kavkazu, na čijem smo pragu, može poprimiti šire razmere i ugroziti i međunarodnu bezbednost – rekao je Pašinjan.

On je poručio i da je „Jermenski narod je spreman za rat, jer je uvek bio svestan da se armenofobija, neprijateljstvo i mržnja podstiču u Azerbejdžanu i da ne mogu ni dovesti do drugih rezultata…“

– Jermenija je garant bezbednosti i nezavisnosti Arcaha (samoimenovanje Karabaha). Jermenija će svim potencijalom svog stanovništva i državnog sistema zaštititi granice otadžbine – poručio je on.

Portparol armije Karabaha Suren Sarumjan demantovao je, u međuvremenu, tvrdnje iz Bakua da su azerbejdžanske oružane snage opkolile karabahski garnizon Martakert i navodno mu ponudile da se preda:

– To su apsolutne dezinformacije.

S druge strane, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev odobrio je uvođenje vanrednog i ratnog stanja u više gradova i regiona. Takođe i uvođenje policijskog časa u trajanju od 21:00 do 6:00.

Jerevan je pozvao Tursku da se ne meša u tekuća neprijateljstva oko sporne regije Nagorno-Karabah, upozoravajući da bi se sukob mogao preliti preko regionalnih granica. Ankara je ranije obećala „punu podršku“ Azerbejdžanu.

– Tursko agresivno ponašanje ozbiljan je razlog za zabrinutost – rekao je jermenski premijer Nikol Pašinjan u televizijskom obraćanju naciji.

Podsetimo, turski predsednik Redžep Taip Erdogan ranije je rekao da Azerbejdžan, koji je umešan u teške granične borbe zbog spornog Nagorno-Karabaha, „nije sam“ u sukobu.

Turska je više puta izrazila podršku svojoj azerbejdžanskoj „braći“. Erdogan je Jermeniju nazvao „najvećom pretnjom miru i spokoju u regionu“. Rekao je da je cela turska nacija spremna da stane uz Azerbejdžan „svim sredstvima, kao i uvek“.

Nije precizirao koja bi „sredstva“ mogla biti dostupna Azerbejdžanu. Turski zvaničnici nižeg nivoa takođe su podelili njegov stav.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog nastavka borbenih dejstava velikih razmera na liniji dodira i o informacijama o poginulim i ranjenim. Naglašena je potreba za što skorijim prekidom vatre.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here