Home TEMA DANA POZNATI AMERIČKI MILIJARDER: U NAREDNIH PET GODINA, TRI BITNA FAKTORA ĆE SRUŠITI...

POZNATI AMERIČKI MILIJARDER: U NAREDNIH PET GODINA, TRI BITNA FAKTORA ĆE SRUŠITI POSTOJEĆI SVETSKI POREDAK

1437
0
SHARE

Vojno gledano, SAD su jače, ali je Kina i tu postala veoma jaka, a verovatno i jača u vodama blizu kineskih obala, što uključuje Tajvan i druge sporne oblasti. Finansije predstavljaju izazov za obe zemlje, ali više za SAD.

Sjedinjene Države se nalaze u poznom stadijumu dužničkog i novčanog ciklusa u kojem stvaramo mnogo dugova i štampamo mnogo novca. To je problem. Indeks dolara, kao

rezervne valute, i dalje je dominantan, iako ga ugrožava to što centralna banka štampa još novca, kao i problem rasta zaduženosti.

Da se fokusiramo na problem novca i kredita – prekomeran dug može da bude ubica preduzetništva i domaćinstava, ali većina ljudi izgleda da ne shvata da dug isto tako stvara haos i u finansijama njihove države. Vlast ne gasi štampariju novca, čime se kupuje vreme, ali na kraju će sistem negde morati da pukne

— Ako posmatrate istoriju – na primer, holandsku imperiju ili britansku imperiju – obe su iskusile stvaranje duga i štampanje novca, manje obrazovnih prednosti, veće interne sukobe oko preraspodele bogatstva, kao i velike izazove od država rivala. Svaka država ima probe izdržljivosti.

Ako gledate britansku istoriju, razvoj država rivala doveo ih je do gubitka komparativnih prednosti. Britanske finansije bile su u lošem stanju zbog akumulacije dugovanja. Tako se desilo da se nakon Drugog svetskog rata ovi faktori okrenu protiv njih.

Posle je došlo do incidenta u Sueckom kanalu, pa više nisu bili svetska sila, a britanska funta je prestala da bude rezervna valuta. Ove bolesti se gotovo uvek odvijaju na isti način.

Slična pozicija Sjedinjenih Država u svetu, koja je bila dominantna u skoro svim ovim kategorijama na početku ovog svetskog poretka 1945, opala je i demonstrira realne simptome koji bi morali da izazovu zabrinutost.

Mnogo je tu tereta. SAD imaju mnogo dugova, što dodatno pojačava probleme koji tipično vuku ekonomiju nadole, pa kako bi uspele (da se izvuku, prim. prev.) moraju da izvedu prilično glomazno restruktuiranje duga. Istorija nas uči koliki je to izazov.

Želim samo da ukažem na određenu logiku i činjenice. To je životni ciklus. Rodite se i umrete. Kako starite, možete da primetite određene stvari koje su simptomi starenja.

Shvatanje životnog ciklusa i shvatanje ispoljavanja ovih simptoma jeste ono što pokušavam da postignem.

Sjedinjene Države su 75 godina stara imperija i ispoljavaju znake opadanja. Ako želite da produžite život, postoje jasne stvari koje možete preduzeti, ali to podrazumeva preduzimanje koraka koje u normalnim okolnostima ne želite da preduzmete.

Da budemo direktni: da li je kapitalizam propao?

—Ne bih baš rekao da je propao, ali ima probleme koji se moraju ispraviti. Kao što sam rekao, nisam ideolog nego mehaničar. Sve posmatram operativno, kao mašinu, i prema tome ono što je do sada prikazano jeste da je kapitalizam sjajan način za stvaranje podsticaja i inovacija, kao i za alokaciju resursa u cilju stvaranja produktivnosti. Sve uspešne države ga primenjuju. Na primer, komunistička Kina je odabrala kapitalizam, koji je bio ključan za njen rast.

Ali kapitalizam takođe kreira i velike rupe u raspodeli bogatstva, što stvara jaz u životnim šansama, a što sve zajedno ugrožava sistem na načine koje danas vidimo. Jaz u raspodeli bogatstva daje nepoštenu prednost deci bogataša jer im pruža bolje obrazovanje, što podriva ideju o jednakim šansama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here