Home TEMA DANA POZNATI AMERIČKI MILIJARDER: U NAREDNIH PET GODINA, TRI BITNA FAKTORA ĆE SRUŠITI...

POZNATI AMERIČKI MILIJARDER: U NAREDNIH PET GODINA, TRI BITNA FAKTORA ĆE SRUŠITI POSTOJEĆI SVETSKI POREDAK

735
0
SHARE

Koje onde korake političari i korporativci moraju sada da preduzmu kako bi stvorili i implementirali reforme koje će urediti američiki završni račun i ojačati status dolara?

— Ukratko, produktivnost i jednake šanse su najpotrebniji. Ako bismo za početak makar mogli da se složimo oko toga da su nam neophodne ove dve stvari, to bi bilo sjajno.

Ono što sada imamo je situacija u kojoj se borimo jedni protiv drugih, ne stvaramo jednake šanse za sve i naša produktivnost opada.

Jedan od najvećih problema je to što se svako bori za svoju stvar. Kada ljudima ciljevi za koje se bore postanu bitniji od sistema koji ih objedinjuje, tada je taj sistem u opasnosti. Izgleda da se to sada događa. Svako ima svoj cilj i gotovo da gube iz vidika celinu slike.

Demokratija zavisi od kompromisa. To je ideja kompromisa, zajedničkog rada i sposobnosti da se pregovara kako bi se postiglo ono što većina želi, a ne ideja pobede jedne strane nad drugom.

Morate da okupite relevantne aktere i da ih naterate da se dogovore oko toga šta bi bilo najbolje. Ta grupa mora biti dvopartijska i ekspertska. Treba okupiti predstavnike suprotstavljenih ideologija koji su ujedno i stručaci, ali da ne budu samo pametni, nego i

skromni, kako bi zajednički formulisali plan koji svi mogu da podrže, uvećavajući produktivnost i veličinu kolača i dobro ga deleći. Bilo bi sjajno ako bi predsednik, ko god on bio, mogao da se oslanja na ljude iz obe stranke, sa njihovim različitim gledištima.

Dok se Amerikanci spremaju za predsedničke izbore u novembru, izgleda da će u premišljanjima birača tri glavna problema koja ste ranije spomenuli biti značajni faktori

— Da. Svet će se u narednih pet godina promeniti na šokantne načine usled tri velika problema o kojim smo razgovarali.

Prvo, tu je dužničko-novčani ciklus – koja je vrednost novca? Šta će se dogoditi sa dugom? Hoće li dolar očuvati svoju vrednost? Finansiranje svega ovoga – ko će platiti to? Kako? Šta će funkcionisati? To je broj jedan.

Drugo, procepi u raspodeli bogatstva, šansama i vrednostima moraće da budu rešeni. Hoćemo li se hvatati za guše na štetu svih ili ćemo sarađivati makar stvari postale još gore? Treće je rast Kine, koji predstavlja izazov za postojeću moć Sjedinjenih Država. Hoće li ovo biti dobro rešeno?

Bavićemo se ovim problemima u narednom predsedničkom mandatu, što će imati ogromne efekte na naš uspeh po tom pitanju. Poslednji put su ove tri stvari postojale na način na koji postoje danas u periodu od 1930-1945. godine. Tada ste poslednji put imali nulte kamatne stope i štampanje novca.

Tada ste poslednji put imali jaz u preraspodeli bogatstva i političke procepe ovako velike kao što su danas, a tada ste poslednji put imali i rastuće sile koje izazivaju postojeći svetski poredak. Ovaj i mnogi drugi analogni periodi pre njega pomažu nam da formiramo perspektivu.

Ovi i drugi domaći i međunarodni izazovi će sigurno finansijski uticati na Amerikance. Šta bi bila pametna, proaktivna strategija za investitore kako bi istovremeno sačuvali svoj portfolio i iskoristili tržišne šanse?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here