Home TEMA DANA POTEZ KOJI ĆE UZDRMATI PLANETU: POSLE RUSIJE I KINA POČINJE PROJEKAT IZLASKA...

POTEZ KOJI ĆE UZDRMATI PLANETU: POSLE RUSIJE I KINA POČINJE PROJEKAT IZLASKA IZ MEĐUNARODNOG BANKARSKOG SISTEMA

1314
0
SHARE

Kina bi trebalo aktivno da proučava iskustvo drugih ljudi i razmišlja o stvaranju sopstvenog mehanizma sa sličnom funkcionalnošću. U budućnosti je potrebno i dalje razvijati sistem CIPS, kako bi se ubrzala njegova promocija u svetu. Ovaj proces treba kombinovati sa razvojem inicijative Pojasa i puta, stimulisati upotrebu juana u određivanju cena i plaćanju, barem među zemljama koje učestvuju u ovoj inicijativi“, ocenjuje Ši.

On dodaje da je upravo zbog stabilnost statusa dolara kao svetske valute teško u kratkom roku preći na alternativne sisteme plaćanja, kao i zbog toga što plaćanja u više valuta uključuju porast rizika vezanog za oscilacije deviznog kursa.

Ipak, smatra ekspert, moguće je efikasno upravljati rizicima prilikom plaćanja u nacionalnim valutama uz pomoć foreks svop sporazuma. Slični sporazumi su na snazi između Rusije i Kine, kao i sa brojnim drugim zemljama. Međutim, potpuni prelazak trgovine na takav sistem je težak, makar samo zato što sve zemlje kupuju i prodaju različite količine robe i usluga.

Obostrana zavisnost Kine i SAD

Sa druge strane, Kina je najveći trgovinski partner na svetu. Zavisnost SAD-Kina postoji u oba smera. Stoga je negativan scenario u kome će Kina biti isključena iz međunarodnog sistema plaćanja malo verovatan, jer bi u tom slučaju i samim SAD bila naneta nenadoknadiva šteta, kaže ekspert Sju Sjuemej i dodaje:

„Što se tiče isključenja Kine iz SVIFTA, mora se naglasiti da je mogućnost takvog razvoja događaja izuzetno mala. Ni Kina, ni Sjedinjene Države verovatno neće napraviti takav

korak. Veoma je teško veštački prekinuti kinesko-američke trgovinske veze. Mnoga američka preduzeća i finansijske institucije rade u Hongkongu.

Američke sankcije protiv kontinentalne Kine ili Hongkonga neće se  suočiti samo sa snažnim otporom Kine. Te sankcije će naneti nepopravljivu štetu američkim kompanijama i američkoj finansijskoj stabilnosti. Naravno da će se Kina pripremati i za najgore.

U tom cilju razvija sopstvenu digitalnu valutu koja će se moći koristiti za međunarodna plaćanja. Ali najvažnije je da SAD i Kina uzmu u obzir i svoje, i zajedničke interese, da nesuglasice rešavaju dijalogom i saradnjom, a ne da ulaze u finansijski rat koji će biti koban za sve.“

Da bi se rešili hegemonije dolara u svetskom finansijskom sistemu, potrebni su fundamentalno novi mehanizmi međunarodnih plaćanja. Jedan od takvih mehanizama mogla bi biti digitalna valuta koja omogućava međunarodna plaćanja momentalno i ne zahteva složenu finansijsku infrastrukturu.

Narodna banka Kine radi na projektu digitalnog juana već nekoliko godina, i prema saopštenju regulatora, kriptojuan je skoro spreman. Za sada se digitalna kineska valuta testira  u četiri regiona zemlje. Ako projekat bude uspešan, Kina će postati prva velika finansijska sila koja će pokrenuti nacionalnu digitalnu valutu, što će otvoriti novu perspektivu na putu internacionalizacije juana.

(Sputnik)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here