Home TEMA DANA POTEZ KOJI ĆE UZDRMATI PLANETU: POSLE RUSIJE I KINA POČINJE PROJEKAT IZLASKA...

POTEZ KOJI ĆE UZDRMATI PLANETU: POSLE RUSIJE I KINA POČINJE PROJEKAT IZLASKA IZ MEĐUNARODNOG BANKARSKOG SISTEMA

1594
0
SHARE

Nakon što je predsednik SAD Donald Tramp potpisao zakon o autonomiji Hongkonga, koji podrazumeva sankcije protiv kineskih zvaničnika i finansijskih institucija koje koriste, kineski finansijski stručnjaci su počeli aktivno da diskutuju o mogućnosti da se Kina isključi iz međunarodnog bankarskog sistema SVIFT.

Iako se većina stručnjaka slaže da je takav scenario agresivnih akcija Sjedinjenih Država malo verovatan, sve češće se upućuju apeli Kini da pripremi alternativne opcije za interakciju sa ostatkom sveta, zaobilazeći SVIFT.

Vašington još nije otkrio kakve tačno sankcije su moguće protiv kineskih zvaničnika i bankarskih struktura. Međutim, Kina od samog početka nije isključila najgori scenario razvoja događaja. Neki kineski zvaničnici su počeli da govore o potrebi da se što pre reše zavisnosti od dolara i da promovišu internacionalizaciju juana.

Prvo je zamenik šefa Komisije za regulisanje hartija od vrednosti Kine Fang Singhaj upozorio na opasnost od isključivanja Kine iz dolarskog sistema i međunarodnog bankarskog sistema SVIFT u slučaju eskalacije tenzija između Kine i SAD. Zatim je sličnu zabrinutost izrazio i šef Regulatorne komisije za bankarstvo i osiguranje Guo Šućing.

Trenutno je ogromna većina svih međunarodnih plaćanja u Kini označena u dolarima. Juan je 2019. godine činio samo 19 odsto svih međunarodnih plaćanja u Kini.

Istovremeno, upotreba sopstvenog sistema za međunarodna plaćanja CIPS još uvek nije veoma rasprostranjena. Na primer, prošle godine CIPS je obavljao transakcije na dnevnom nivou od 19,4 milijardi dolara.

Poređenja radi, SVIFT obavlja transakcije u vrednosti od pet triliona dolara dnevno.

U takvim uslovima Kina razmišlja o mogućim posledicama isključenja iz međunarodnog bankarskog sistema SVIFT. Štaviše, već je bilo presedana. Severna Koreja i Iran su bili isključeni iz SVIFT-a, što je ozbiljno zakomplikovalo proces trgovine i međunarodnih plaćanja sa tim zemljama.

Evropska unija je čak bila primorana da razvije alternativni sistem INSTEKS za plaćanja između evropskih zemalja i Irana koji je bio pod sankcijama. Sistem je počeo sa radom početkom ove godine, međutim, prema priznanju iranske strane, nije baš efikasan i ne zamenjuje u potpunosti mehanizme plaćanja nakon isključivanja Irana iz SVIFT-a.

SVIFT ostaje američki mehanizam

Formalno, SVIFT je multilateralna organizacija sa sedištem u Belgiji. SVIFT je kooperativno društvo koje obavlja rad po belgijskom zakonu i u vlasništvu je članova SVIFT.

„Budući da je SVIFT najvažniji deo međunarodne finansijske infrastrukture, on ne može zanemariti političke faktore i hegemoniju američkog dolara. Odbor direktora upravlja i kontroliše SVIFT-om, a većina u upravnom odboru su predstavnici SAD i Zapada.

Unutar MMF periodično se preispituju kvote kako bi se osiguralo da mehanizam ove multilateralne institucije bolje odražava potrebe zemalja u razvoju. Međutim, reforma se odvija jako sporo.

Rusija, Kina i druge zemlje, uključujući partnere iz BRIKS-a, više puta su govorili o potrebi da se ubrza reforma MMF. Po mišljenju kineskog eksperta, slične reforme su potrebne i za međunarodne sisteme plaćanja.

Iako se sa stanovišta institucionalne strukture SVIFT formalno ne potčinjava Sjedinjenim Državama, već evropskim zakonima, problem je što je uloga dolara u globalnom finansijskom sistemu i dalje velika. Zato, uprkos svim organizacionim formalnostima, SVIFT i druge multilateralne organizacije ne mogu zanemariti mišljenje SAD.

U suprotnom, oni rizikuju da se suoče sa američkim merama, što se može pokazati kao vrlo osetljivo s obzirom na razmere upotrebe američke valute u svetu. Zato je glavni zadatak smanjiti zavisnost od dolara, kako bi svetski finansijski sistema postao raznovrsniji, smatra profesor Pravnog fakulteta Narodnog univerziteta Kine Ši Đajou.

„Moramo aktivno promovisati raznovrsnost međunarodnog finansijskog sistema, oslobađati se hegemonije dolara što pre i ubrzati internacionalizaciju juana. Nemačka, Francuska i Velika Britanija su formirale svoj mehanizam INSTEKS 2019. godine da bi zaobišle američke sankcije prilikom plaćanja sa Iranom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here