Home TEMA DANA POSLE POTPISANOG SPORAZUMA- „UNIJA“ SA MAKEDONIJOM I ALBANIJOM: ULAZAK U SRBIJU I...

POSLE POTPISANOG SPORAZUMA- „UNIJA“ SA MAKEDONIJOM I ALBANIJOM: ULAZAK U SRBIJU I ZAPOSLENJE SAMO SA LIČNOM KARTOM..

371
0
SHARE

Predsednik Srbije je naveo i da se naslušao “svega i svačega” protiv “Otvorenog Balkana”.

“Da je ovo politika, a ne ekonomija, da se ovim obnavlja Jugoslavija, pri čemu se ne sećam da je Albanija bila deo Jugoslavije, da sve ovo već imamo kroz CEFTA, a kad već imamo zašto nam kamioni stoje danima na granicama, a roba u njima propada?”, pita predsednik Srbije.

Ima, konstatuje, i onih, u Evropi, ali i kod nas, koji ne mogu da se pomire s tim da je “Otvoreni Balkan” naša ideja, naš odgovor na naše probleme, da nam niko to nije doneo sa strane.

Ali i te primedbe su, primećuje Vučić, tipično balkanske, pa su mu zbog toga, dodaje, čak i simpatične, jer kažu – ko zna zašto oni to rade, nisu mogli oni to sami da smisle, neko im je to doneo iz Berlina ili iz Amerike, ima mnogo važnijih problema, zašto njih prvo ne rešavaju.

“‘Otvoreni Balkan’ će uspeti, baš zato što ga nije smislio niko osim nas i zato što niko osim Srbije, Severne Makedonije i Albanije neće imati toliko volje da ga sprovede. Sve što je na Balkan stiglo odnekud, nije se primilo”, ukazao je Vučić.

“Ne zavisimo ni od koga”

On je istakao da je ovo prvi put da neko na Balkanu pokrene nešto što je dobro za ceo region.

“I zato su dogovori u Novom Sadu i sporazumi u Skoplju istorijski, a istorijski će biti i njihovi rezultati. Moramo do njih da dođemo zajedno, velikim radom i uz veliku podršku naših ljudi. Samo zato što se ovo ne tiče nikog sa strane, već nas koji u tome učestvujemo”, poručio je predsednik Srbije.

I osnivači EU su, kaže, znali da mogu da prevaziđu tešku istoriju samo ako počnu da se povezuju preko ekonomije, i oni su doživljavali otpore na sve strane, ali uspeli su.

Srbi, Albanci i Makedonci nisu ništa manje pametni i vredni od Francuza, Nemaca, Italijana i drugih koji su kroz Zajednicu za ugalj i čelik krenuli u gradnju EU, podvukao je Vučić.

“Mi ne moramo toliko daleko, biće dovoljno da od našeg regiona napravimo prostor bez barijera u trgovini i slobodnom kretanju ljudi. Nismo ni manje kreativni, ni uporni od Evropljana koji odavno imaju svoje zajedničko tržište”, naveo je predsednik Srbije.

Na tom tržištu nas, dodaje, često poznaju po ajvaru, bilo da je iz Srbije, Makedonije ili Albanije, jer su sva tri odlična, a sad će nas upoznati i po znanju i volji da izvedemo najteže i najkomplikovanije integracione procese, one ekonomske i to neuporedivo brže i efikasnije nego bilo gde unutar sadašnje EU.

“Ne zato da bismo se dokazali pred Evropom u koju želimo da uđemo, nego zato što je Balkan bez ekonomskih barijera naša nasušna potreba. I ako za to ne bude podrške i ako nas i dalje budu potcenjivali i osporavali, neće biti nikakav problem”, naveo je Vučić, preneo je Tanjug.

Ovaj posao, poručuje, započeli smo sami, sami ćemo ga i završiti, i u tome ne zavisimo ni od koga, osim od naših ljudi koji će od njega imati najveću korist.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here