Home TEMA DANA POSLE POTPISANOG SPORAZUMA- „UNIJA“ SA MAKEDONIJOM I ALBANIJOM: ULAZAK U SRBIJU I...

POSLE POTPISANOG SPORAZUMA- „UNIJA“ SA MAKEDONIJOM I ALBANIJOM: ULAZAK U SRBIJU I ZAPOSLENJE SAMO SA LIČNOM KARTOM..

144
0
SHARE

Način da se iskorači napred

Istovremeno, Vučić je naveo i da u Srbiji i dalje ne razumemo da se stvari menjaju, da je politika živa stvar, odnosi u regionu takođe, te da mržnja , najčešće prema Albancima, nama ne donosi ništa, već naprotiv.

“Mi moramo da budemo otvoreni, spremni za saradnju, da prigrlimo svaku šansu za ekonomski rast, infrastrukturno povezivanje i razmenu ideja. Upravo zato, projekat

‘Otvoreni Balkan’ predstavlja veliku priliku, ali i nadu, odgovornost i obavezu da sami kreiramo bolju i drugačiju budućnost ne čekajući da nam bilo šta padne s neba, da nam bilo ko donese poklone koje ćemo platiti više od njihove vrednosti”, poručio je Vučić.

On je ukazao i da u svetu o Balkanu obično misle kao o mestu stalnih ratova i krvoprolića, a čak i da je takva, dodaje, istorija Balkana nije ni prići istoriji današnje EU, između čijih nacija su “tekle reke krvi”, kako je govorio Vinston Čerčil.

Prema njegovim rečima, tako zavađen region, sa milionima žrtava u međusobnim sukobima, našao je način da iskorači napred i da za sebe i za druge napravi bolju budućnost, a to je današnja EU, zajednica u kojoj nema granica i koja je jedna od najvećih ekonomskih sila sveta, doduše u ozbiljnom padu.

“I na Balkanu su tekle reke krvi, baš kao i nekada među današnjim zemljama EU. Ali, na

Balkanu predugo nije bilo tog važnog iskoraka, koji bi povukao region napred i izvukao ga iz svoje teške prošlosti koja opterećuje i njegovu sadašnjost i njegovu budućnost”, poručio je predsednik Srbije.

On je podsetio da je pre nešto manje od dve godine, zajedno sa Zoranom Zaevom, premijerom Severne Makedonije i Edijem Ramom, premijerom Albanije, pokrenuo u Novom Sadu inicijativu da se između naših država uklone barijere koje ometaju tzv. četiri slobode, na kojima se zasniva zajedničko tržište EU – slobodno kretanje roba, usluga, ljudi i kapitala.

“Zašto bi to neko rešavao umesto nas”

Pre nekoliko dana, u Skoplju su, navodi Vučić, on, Zaev i Rama i potpisali tri dokumenta, kojima su se obavezali da će raditi na olakšanju uvoza, izvoza i kretanju robe između

naših država, da će omogućiti našim radnicima slobodan pristup tržištu rada u svakoj od tri zemlje i da će udružiti snage da se zaštitimo od prirodnih katastrofa, gde god se one desile.

“Zašto ovo radimo? Zato što ne možemo, a nema nikakvog razloga ni da čekamo da neko to uradi umesto nas”, poručio je predsednik Srbije.
Dodao je i da sve tri države žele da postanu članice EU i da učestvuju kao ravnopravni igrači na ogromnom zajedničkom evropskom tržištu, na prostoru bez granica za ljude, robu, kapital i usluge.

“Ali dok se to ne desi, a već je prošlo mnogo vremena, ko nam brani da dobra pravila presadimo na Balkan? Ako svaka od naših ekonomija gubi milione zbog čekanja robe na granici, ako hiljade naših radnika može da zaradi više kod komšije, ali ga sprečavaju barijere na granici, zašto bi to rešavao neko drugi umesto nas?”, upitao je Vučić.

 On je ponovio i da želi da se inicijativi priključe i ostali na Balkanu, poručujući da nemaju čega da se plaše, osim svakodnevnih gubitaka zbog “tvrdih” granica.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here