Home TEMA DANA POSLE POTPISANOG SPORAZUMA- „UNIJA“ SA MAKEDONIJOM I ALBANIJOM: ULAZAK U SRBIJU I...

POSLE POTPISANOG SPORAZUMA- „UNIJA“ SA MAKEDONIJOM I ALBANIJOM: ULAZAK U SRBIJU I ZAPOSLENJE SAMO SA LIČNOM KARTOM..

358
0
SHARE

Moramo da budemo otvoreni, spremni za saradnju i prigrlimo svaku šansu za ekonomski rast, infrastrukturno povezivanje i razmenu ideja i upravo zato projekat “Otvoreni Balkan” predstavlja veliku priliku, ali i nadu, odgovornost i obavezu da sami kreiramo bolju i drugačiju budućnost, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, u autorskom tekstu za današnju “Politiku” istakao da na Balkanu predugo nije bilo tog važnog iskoraka, koji bi povukao region napred, te da je ovo prvi put da neko na Balkanu pokrene nešto što je dobro za ceo region, zbog čega su sporazumi u Skoplju istorijski, a istorijski će, navodi, biti i njihovi rezultati.

Navodeći da je 30 godina prošlo od kada su počeli sukobi na prostoru nekadašnje Jugoslavije, Vučić je ukazao da je tri decenije Srbija tražila sebe, branila se od svega što nije razumela, borila protiv onoga što je razumela, a nije mogla da spreči, slušala i provodila naloge onih koji su samo hteli da i region i Srbiju zamrznu u žabokrečini lažne nade, dodvoravala se svima koji bi pokazali bilo kakvu želju da na Balkanu prave lične karijere, iživljavajući se na balkanskim narodima, posebno Srbima, i sve to bez plana i ideje kako da stvari menjamo i kako da počnemo o sebi da odlučujemo, i, posebno, kako da od gubitnika postanemo pobednici.

Dobijamo još teže udarce

“Nismo razumeli, tamo devedesetih godina, šta se zbivalo u svetu, šta je značio pad Berlinskog zida, nismo shvatali koliko smo mali i slabi i u vojnom i u ekonomskom smislu u odnosu na najmoćnije zapadne sile, verovali smo u mitove o sopstvenoj snazi i izgubili smo sve. Pre svega, budućnost”, konstatuje Vučić.

A, onda, primećuje, dvehiljaditih, kada smo, kaže, očekivali uz početno otvaranje prema svetu, da će neko da nam pokloni sve i da ćemo bez velikog rada da živimo kao najbogatiji evropski narodi, pristajući na svekolika nacionalna poniženja, izvinjavajući se za sve što jesmo, ali i nismo počinili, dobijamo još teže udarce.

“Od proglašenja nezavisnosti Kosova, koju zapad zdušno podržava, do zatvaranja i katančenja svih naših fabrika i nestanka ekonomske perspektive Srbije”, naveo je Vučić.

Poručio je da je danas, kada smo zemlju ekonomski oporavili, nacionalno uspravili, vreme da racionalno i pragmatično pogledamo oko sebe, da razumemo ono što se zbiva u svetu, Evropi, ali i u regionu u kojem živimo.

Vučić je istakao da je Srbija na evropskom putu napredovala u svim sferama društvenog života, posebno u ekonomiji, ali da Srbija mora da razume i potrebe i namere EU, kako ne bi gubila vreme sanjajući snove čije ostvarenje ne zavisi samo od nas.

“Evropa nas želi, onoliko koliko je potrebno da ne pravimo probleme, neretko rastrzana unutrašnjim razlikama, borbom protiv onih koji ne žele da prihvate sve moderne uzuse tzv. zelene agende koje male zemlje ostavljaju bez električne energije, gasa, ili, džihadističkog pristupa vladavini prava, često i licemernog (možete zamisliti kako bi se cela Evropa digla da je ugledni novinar ubijen u Poljskoj, a ne u Holandiji), ali i nepostajanjem potpuno jasne strategije prema Zapadnom Balkanu, ali i drugim evropskim teritorijama koje ne pripadaju Uniji”, predočio je predsednik Srbije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here