Home TEMA DANA OTKRIVENI TAJNI DOKUMENTI KOJI BI MOGLI DA SRUŠE BAJDENA NA IZBORIMA

OTKRIVENI TAJNI DOKUMENTI KOJI BI MOGLI DA SRUŠE BAJDENA NA IZBORIMA

705
0
SHARE

Hanter Bajden, sin Džoa Bajdena, upoznao je oca, tadašnjeg potpredsednika SAD, sa čelnikom ukrajinske kompanije godinu dana pre nego što je Bajden izvršio pritisak na ukrajinsku vladu da smeni tužioca koji je istraživao rad te firme, objavio je „Njujork post“.
Ovo otkriće dolazi u finišu predizborne trke u SAD i moglo bi da sroza šanse Bajdenu.

To u svom tekstu. čije su objavljivanje na svojim platformama blokirali Fejsbuk i Tviter, piše Njujork post. Ovaj američki medij poziva se na „procurele“ i-mejlove koje je Vadim Požarski, visoki funkcioner ukrajinske energetske kompanije „Burisma“, poslao Hanteru Bajdenu 17. aprila 2015, godinu dana pošto je Hanter Bajden postao član borda sa platom od 50.000 dolara mesečno.

Tajna prepiska Bajdenovog sina

Sastanak za koji se nije do sada znalo pominje se u poruci zahvalnosti koju je Požarski poslao Bajdenu mlađem.

„Dragi Hanteru, hvala ti što si me pozvao u Vašington i omogućio mi da se sretnem sa tvojim ocem i provedem neko vreme sa njim. To je zaista čast i zadovoljstvo“, stoji u mejlu.

Raniji i-mejl, iz maja 2014. godine, takođe pokazuje da je Požarski, treći čovek „Burisme“, zamolio Hantera Bajdena za „savet kako bi mogli da iskoriste njegov uticaj“ u korist kompanije.

Ovo otkriće dolazi u trenutku kada Bajden tvrdi da „nikada nije razgovarao sa sinom o njegovim poslovima van Amerike“.

Samo osam meseci pošto je Požarski i-mejlom zahvalio Hanteru Bajdenu što ga je upoznao sa ocem, tadašnji potpredsednik SAD Džo Bajden kontaktirao je ukrajinskog predsednika Petra Porošenka i premijera Arsenija Jacenjuka kako bi ih pritisnuo da se reše tužioca Viktora Šokina, preteći im da će zaustaviti zajam od milijardu dolara, navodi „Njujork post“.

Stariji Bajden je tvrdio kako traži smenu Šokina zbog sumnje na korupciju, koju je iznela Evropska unija.

O ovom slučaju Bajden je već govorio 2018. pred Savetom za spoljne poslove SAD, kada je priznao da je izvršio pritisak na ukrajinske čelnike, piše američki list.

„Pogledao sam ih i rekao: Odlazim za šest sati. Ako tužilac ne bude otpušten, nećete dobiti novac“, svedočio je Bajden Savetu za spoljne poslove SAD 2018. godine.

Šokin je rekao da je u vreme kada je otpušten, u martu 2016. godine, imao poseban plan za istragu kompanije „Burisma“, koja bi uključivala i ispitivanje svih članova borda direktora, uključujući Hantera Bajdena.

U međuvremenu, i-mejl datiran na 12. maj 2014, nedugo nakon što je Hanter Bajden postao član borda direktora „Burisme“, pokazuje da je Požarski pokušao da iskoristi njegov politički uticaj u korist kompanije.

Poruka sa naslovom „Hitna stvar“ poslata je i Hanterovom poslovnom partneru Devonu Arčeru, koji je takođe bio u bordu „Burisme“ u to vreme.

Požarski je napisao da „predstavnici novih vlasti agresivno pokušavaju da priđu N. Z. kako bi uzeli novac od njega“.

N. Z. nije identifikovan u i-mejlu, ali se pretpostavlja da se radi o Mikoli Zločevskom, čije ime je ukrajinska verzija imena Nikola.

Kada je propao taj pokušaj da uzmu novac, „prešli su na konkretne akcije u formi istražnog postupka“, napisao je Požarski.

„Hitno nam je potreban tvoj savet kako možemo da iskoristimo tvoj uticaj i da pošaljemo poruku ili signal da se zaustavi ono što se smatra politički motivisanom akcijom“, dodao je Požarski.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here