Home TEMA DANA NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO: 5 MOGUĆIH SCENARIJA RAZVOJA NOVOG SVETSKOG PORETKA...

NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO: 5 MOGUĆIH SCENARIJA RAZVOJA NOVOG SVETSKOG PORETKA POSLE PANDEMIJE

2827
0
SHARE

U promenjenoj strukturi političkih prioriteta, američki predsednik usvaja Kovid Maršalov plan, koji će siromašnim zemljama omogućiti da obezbede vakcinu i podignu nivo zdravstvene zaštite. Na taj način menja i geopolitičke odnose i širi američku meku moć.

5. Sve će biti isto

U 2030. godini, pandemija koronavirusa izgleda samo kao neprijatan događaj, slično kako je ljudima tridesetih godina izgledala pandemija Španske groznice od 1918. do 1920. i sa sličnim kratkoročnim geopolitičkim efektima. Prethodno stanje se nastavlja.

Zajedno sa porastom kineske moći, domaćeg populizma i polarizacije na zapadu, uz više autoritarnih režima, postoji izvestan stepen ekonomske globalizacije i rastuće svesti o važnosti ekološke globalizacije, uz prepoznavanje da takve probleme nijedna država ne može da reši sama.

Kina i Amerika uspevaju da se uhvate ukoštac sa pandemijom i klimatskim promenama, iako se nadmeću u drugim oblastima. Neke međunarodne institucije nestaju, neke se obnavljaju, a neke nove nastaju. Sjedinjene Države ostaju najveća sila, ali sa smanjenim uticajem u odnosu na prošlost.

Džozef Naj naglasio je da prva četiri scenarija imaju po 10 odsto šanse da se dogode, dok preostali ima šanse manje od 50 odsto.

To zavisi od razvoja niza faktora u bliskoj budućnosti, od razvoja vakcine protiv koronavirusa, preko američkih predsedničkih izbora, stanja u Evropskoj uniji, ali i ekonomskih, prosvetnih ili zdravstvenih uticaja na svakodnevni život građana širom planete.

(B92)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here