Home TEMA DANA MEDVEDEV IZNEO ŠOKANTAN SCENARIO: KORONA ĆE PROMENITI I SVET I DEMOKRATIJU- 5...

MEDVEDEV IZNEO ŠOKANTAN SCENARIO: KORONA ĆE PROMENITI I SVET I DEMOKRATIJU- 5 LJUDI ĆE ODLUČITI O SUDBINI PLANETE!

1348
0
SHARE

Demokratija će, bez sumnje, opstati, ali to će biti demokratija koja je prošla kroz iskušenje pandemije. S obzirom na to da će i svet nakon pandemije biti donekle drugačiji, promeniće se i naše predstave o demokratiji, smatra zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev.

– To nije nešto što je jednom i zauvek dato, nisu to samo klasični kanoni, to je nekakav razvoj. Politikolozima i pravnicima predstoji mnogo posla u sagledavanju posledica ove pandemije. Sada je, ipak, najvažnije da se ona savlada – naglasio je bivši ruski premijer u intervjuu za RIA Novosti.

Prema njegovom mišljenju, mala je mogućnost da će se svet u narednih nekoliko godina vratiti na princip aktivnog globalizma.

– Turizam će se u nekom trenutku, verovatno, obnoviti, ali ne verujem da će do leta biti obnovljen i Šengenski sporazum – rekao je Medvedev i dodao da će sveopšta izolacija, ipak, podstaći i razvoj novih vidova biznisa i komunikacije.

Odgovarajući na pitanje da li treba strahovati od toga da bi ova pandemija mogla biti iskorišćena kao osnova za scenario nekog budućeg biološkog rata, Medvedev je istakao da situacija u kojoj se danas nalazi čovečanstvo, upozorava na to koliko je neophodna međunarodna saradnja u suzbijanju biološkog oružja.

– Treba se setiti da smo mi ipak razumeli opasnost od korišćenja biološkog oružja i nekontrolisanog širenja epidemije – imam u vidu i čovečanstvo i, naravno, Rusku Federaciju. To je konvencija o zabrani biološkog oružja.

Mi smo je potpisali, Sjedinjene Američke Države takođe, mada su u jednom trenutku prestale da dozvoljavaju provere na tu temu. Čini mi se da je ovo što se dogodilo dodatni razlog da razmislimo o tome da nam je u ovoj sferi neophodna veća transparentnost – rekao je Medvedev.

On je podsetio da se u blizini Rusije nalaze biološke laboratorije, poput Lugare u Gruziji, za koju američki partneri tvrde da je podignuta upravo da bi se sprečio biološki rat.

– Mi, međutim, ne znamo šta je tamo. Ne znamo kakva se tamo istraživanja obavljaju. I upravo to i stvara ideje, ili, da tako kažemo, dovodi do scenarija prema kojem je sve ovo veštački stvoreno.

Potrebno je da poštujemo konvencije, potrebno je da budemo u okvirima međunarodnog prava. Apsolutno sam uveren da će posle ove pandemije čovečanstvo biti primorano da menja međunarodnu pravnu bazu da bismo bili uvereni da niko ništa neće učiniti – rekao je Medvedev.

Prema njegovim rečima, svaka kriza podstiče razne destruktivne snage, poput radikalnih religioznih pokreta, ali i kriminalnih organizacija, da pojačaju svoje delovanje.

– Protiv njih se treba boriti. Trudimo se da to radimo i unutar zemlje i na međunarodnom planu. To nije mitska opasnost. Ona je vrlo očigledna – upozorio je Medvedev.

Sastanak „petorke“ očigledno neophodan

Podsetivši na to da su predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Donald Tramp, nekoliko puta razgovarali telefonom od početka pandemije, Medvedev je naglasio da je apsolutno uveren u to da je ideja o sastajanju „petorke“ produktivna.

Ruski predsednik je na petom Svetskom forumu sećanja na Holokaust u Izraelu predložio da se sazove sastanak lidera država-stalnih članica SB UN (Rusije, Kine, Amerike, Francuske i Velike Britanije).

– I sada, koliko znam, ministarstva inostranih poslova naših zemalja rade na tome, pitanje je samo kada to učiniti i u kakvoj formi. Ali takav susret je očigledno neophodan – naglasio je Medvedev.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here