Home TEMA DANA VELIKA MISTERIJA: KAKO JE MOGUĆE DA SU IZLEČENI OD KORONE OPET POZITIVNI?...

VELIKA MISTERIJA: KAKO JE MOGUĆE DA SU IZLEČENI OD KORONE OPET POZITIVNI? POSTOJE TRI OBJAŠNJENJA

896
0
SHARE

Južnokorejski zdravstveni stručnjaci proučavaju moguća objašnjenja malog, ali rastućeg broja osoba koje su se oporavile od bolesti covid-19, a ponovno su na testiranju na korona virus pozitivne i sve su skloniji da se radi o recidivu.

Kao moguće razloge pozitivnih testova na koronavirus nakon prebolele bolesti stručnjaci navode ponovnu zarazu, recidiv ili neprecizne testove, piše Jutarnji.hr.

Južna Koreja izvestila je do sada o 141 takvom slučaju, prema korejskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC).

Ponovna infekcija ili recidiv?

Iako bi ponovna zaraza bila scenarijo koji najviše zabrinjava jer upućuje na to da se nije razvio imunitet i KCDC i drugi stručnjaci kažu kako je to malo verovatno objašnjenje. Umesto toga KCDC je objavio kako je sklon zaključku da se radi o nekoj vrsti recidiva odnosno reaktivacije virusa.

To bi značilo da se delovi virusa „uspavaju“ na neko vreme ili da neki pacijenti imaju stanja koja slabe imunitet zbog čega su podložniji tome da virus u njihovim telima ponovno oživi, objašnjavaju stručnjaci.

Nedavno istraživanje lekara u Kini i SAD-u pokazalo je da bi novi korona virus mogao oštetiti T limfocite, poznate kao T stanice koje igraju ključnu ulogu u imunom sistemu i njegovoj sposobnosti da se bori protiv infekcija.

Kim Jeong-ki, virolog s korejskog univerzitetskog koledža za farmakologiju uporedio je recidiv nakon oporavka oboljelog s oprugom koja poskoči nakon što se oslobodi.

– Kad oprugu pritisnete ona postaje niža, ali kad uklonite ruku ona se rastegne – kaže on.

Ako se utvrdi da se radi o recidivima, a ne o novoj zarazi, to pokazuje da epidemiolozi moraju razmišljati o novim izazovima u ograničavanju širenja virusa.

– Južnokorejske zdravstvene vlasti još nisu otkrile da je bilo slučajeva u kojima su ti ‘reaktivirani’ pacijenti prenijeli virus na treće osobe, ali ako se takav put zaraze potvrdi, to bi bio ogromni problem, kaže Seol Dai-wu, stručnjak za razvoj vakcina na univerzitrtu Chung-Ang.

Ograničenja testova

Za pacijente se u Južnoj Koreji smatra da nemaju više virusa u sebi kad su u dva testa zaredom u razmaku od 48 sati negativna na koronavirus.

Testove RT-PCR, koje koristi Južna Koreja, smatra se pouzdanima, no stručnjaci upozoravaju da uvek postoji mogućnost lažnih ili nedoslednih rezultata u malom broju slučajeva.

– RT-PCR testovi tačni su u 95 posto slučajeva. To znači da može biti do pet posto onih s lažno negativnim ili lažno pozitivnim rezultatima – kaže Kim.

Seul kaže kako ostaci virusa u organizmu mogu biti u tako malim koncentracijama da ih test više ne može otkriti.

S druge strane ti testovi mogu biti i toliko osetljivi da registruju male, potencijalno bezopasne količine virusa i daju novi pozitivni rezultat iako se bolesnik potpuno oporavio, kaže zamenik ravnatelja KCDC-a Kwon Jun-wook, prenosi Jutarnji.hr.

Rezultati testiranja mogu biti netačni i ako brisevi nisu prikupljeni na ispravni način, kaže Eom Joong-sik, profesor infektoligije s medicinskog fakulteta sveučilišta Gachon.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here