Home TEMA DANA KINESKI 5G NAPRAVIO HAOS NA ZAPADU: POMPEOVA TURNEJA ZA UNIŠTAVANJE „HUAVEJA“ PARAVAN...

KINESKI 5G NAPRAVIO HAOS NA ZAPADU: POMPEOVA TURNEJA ZA UNIŠTAVANJE „HUAVEJA“ PARAVAN ZA MNOGO OZBILJNIJI CILJ..

539
0
SHARE

Grubo zakazivanje putovanja u Češku, Sloveniju, Austriju i Poljsku, otkrilo je da će raditi na suzbijanju akcija Rusije i Kine i izneti primedbe na takozvanu 5G bezbednost informacija, piše kineski „Global tajms“.

Jedna od tema turneje po Češkoj, Sloveniji, Mađarskoj i Poljskoj američkog državnog sekretara Majka Pompea biće suzbijanju uticaja kineskog tehnološkog giganta „Huaveja“ u tim državama, ali je to pitanje paravan za za temu od većeg suštinskog značaja za SAD.

Turneja američkog državnog sekretara Majka Pompea u četiri zemlje centralne i istočne Evrope, gde se očekuju da će se razgovarati o 5G mreži i akcijama protiv Kine, pokazuje da Trampova administracija ne štedi napore da pogura svoju politiku pritiska na Kinu.

Grubo zakazivanje putovanja u Češku, Sloveniju, Austriju i Poljsku, otkrilo je da će raditi na suzbijanju akcija Rusije i Kine i izneti primedbe na takozvanu 5G bezbednost informacija, piše kineski „Global tajms“.

Pitanje „Huaveja“ – paravan za popravljanje odnosa sa Evropom

Poseta Pompea ima višestruki značaj, a priča o Huaveju i njegovom angažovanju o ove četiri istočnoevropske države nije prioritet, međutim, SAD će, u svakom slučaju, nastojati

da spreče upliv Kine, kaže za Sputnjik Zoran Đorđević, nekadašnji dopisnik naših medija iz Kine i ekonomski savetnik u ambasadi Srbije u Pekingu.

Kina je veoma prisutna na tržištu te četiri zemlje još od inicijative „Jedan pojas, jedan put“ i od tada im daje mnoge benificije,poput vrhunskih tehnologija i povoljnih kredita, podseća Đorđević.

„Ovde se ne radi samo o tehnolgiji. Sigurno da će biti pomena, ali iz ličnog iskustva koje sam imao učestvujući u razgovorima na najvišim nivoima i izveštavajući o njima, shvatio sam da ono što se negde isforsira kao neka tema, uopšte ne mora da bude prioritet, nego samo paravan za ono što se radi i što je od većeg suštinskog značaja, a to je popravljanje strategijskih odnosa Amerike prema Evropi“, smatra sagovornik Sputnjika.

Amerika je snažan igrač u međunarodnim odnosima i svakako će mišljenje Pompea uzeti u razmatranje lideri Češke,Slovenije, Austrije i Poljske, kaže Đorđević i dodaje da ne veruje da će Amerikanci ucenjivati njihove lidere nekim „teškim zahtevima“.

„Ne verujem da će se te četiri zemlje koje poseti Pompeo posle njegove posete okrenuti i zaboraviti trud koji su uložili za jačanjem odnosa sa Rusijom i Kinom, ali će uzeti u razmatranje neke od tih opaski i predloga“, smtara Đorđević.

Združeni udar Trampa i Bajdena

Prema njegovim rečima, očigledno je da se približavanjem američkih predsedničkih izbora pojačava antikineska retorika u SAD i dodaje da veliki deo američkih birača, po nekim istraživanjima čak preko 60 odsto, gaji neko antikinesko raspoloženje.

„Svako igranje na antikinesku kartu doprinosi predsedničkim kandidatima da dobiju veći broj glasova. Svedoci smo nedavne izjave Trampa da će, ukoliko Bajden pobedi, američka deca početi da uče kineski jezik.

Sličnom retorikom se služi i Bajden. Kinezi smatraju, a i činjenica je, da bez obzira koja opcija je u pitanju – demokratska i li republikanska, da će svi igrati na antikinesku kartu“, zaključio je Đorđević.

(Sputnik)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here