Home AKTUELNO ITALIJANSKI LEKARI U SRBIJI: POTPUNO ŠOKIRANI KAKO SE SRBI BORE SA KORONOM!

ITALIJANSKI LEKARI U SRBIJI: POTPUNO ŠOKIRANI KAKO SE SRBI BORE SA KORONOM!

745
0
SHARE

Vođa grupe italijanskih lekara koja boravi u Srbiji, hirurg Jakopo Palavičini, ocenio je danas da se Srbija u borbi protiv koronavirusa može pohvaliti dobrom organizacijom i maksimalnim korišćenjem resursa koji, kako je dodao, u nekim slučajevima prevazilaze iskustva u Italiji.

„Zdravstvenim radnicima u Srbiji smo preneli naše dragoceno iskustvo s mehaničkom ventilacijom – asistiranim disanjem, kao i tehnike izvođenja ultrazvuka pluća na posebno teškim pacijentima, a mi smo mogli da naučimo i vidimo dobru praksu i vrlo dobru organizaciju i optimalno korišćenje resursa, koji su u nekim slučajevima daleko prevazilazili iskustva u Italiji“, rekao je Palavičini za Tanjug.

Prema rečima hirurga Univerzitetske bolnice u Torinu, model organizacije resursa u Srbiji primenjen je na najbolji mogući način.

„Svi ljudi koji rade u zdravstvenim ustanovama koje smo posetili odlično rade, organizovano, bolnice su dobro opremljene“, rekao je Palavičini i apelovao na građane da se i oni ponašaju na odgovoran način kako bi pomogli svim tim stručnjacima da se lakše izađe iz složene situacije.

Istakao je da je celokupno osoblje u Srbiji, a sem u Beogradu, bili su i u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, ne samo srdačno, već i otvoreno za dijalog i razmenu ideja i iskustava. „Uspostavili smo tesne veze“, naveo je Palavičini.

Upitan da li misli da je najgore prošlo, rekao je da nije epidemiolog da bi to mogao da komentariše, ali da bi svako želeo da zna i da predvidi budućnost.

„Nadamo se da je najgore iza nas, kolege su nam rekle da u Beogradu već ima manje pacijenata, više slobodnih kreveta, posebno na intenzivnoj nezi… Niko nema odgovor na to pitanje, mislim da je moguće da je najgore prošlo“, rekao je Palavičini, koji je prvi put u Srbiji.

Tim povodom kaže da je bio impresioniran ljudima, i da mu se svidelo ono što je video. „Volim ljude u Srbiji, ljubaznost koju smo doživeli bila je neverovatna, iznadsvih naših očekivanja“, rekao je Palavičini, šef tima u kome su i dva anesteziologa, lekar urgentne medicine, infektolog, hirurg i medicinska sestra, predstavnik osoblja za kritične slučajeve.

Oni su, kako je dodao, iz najrazličtijih delova Italije, Rima, Barija …

Italijanski tim će u Srbiji boraviti do nedelje, došli su 2. avgusta specijalnim letom, a boravili su u Kliničkom centru u Beogradu, na Klinici za infektivne i tropske bolesti, u KBC Zemun, Bežanijska kosa, ali i u bolnicama u Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu.

„Posetili smo bolnice, i nove i stare, i one gde je rekonstrukcija u toku, ali bez obzira na te razlike, videli smo savršenu organizacjiju i vrlo dobro strukturu. Sve je bilo perfektno organizovano i svi timovi su bili spremni da se bore i izbore sa ovim velikim izazovom“, rekao je Palavičini.

Dodao je da je ceo tim na čijem je čelu upravo završio razgovor sa ministrom zdravlja Zlatoborom Lončarem o nastavku saradnje, ne samo mogućnosti, već i o velikoj zainteresovanosti da se saradnja proširi i produbi. Bilo bi veliko zadovoljstvo da i srpski stručnjaci dođu u Italiju, rekao je on i dodao da je Vlada Italije pokrenula isti projekat u Azerbejdžanu i Albaniji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here