Home TEMA DANA IZUZETNO NAPETO U PERSIJSKOM ZALIVU! IRAN I SAD RAZMENJUJU OZBILJNE PRETNJE! JEDNI...

IZUZETNO NAPETO U PERSIJSKOM ZALIVU! IRAN I SAD RAZMENJUJU OZBILJNE PRETNJE! JEDNI I DRUGI DOBILI NAREĐENJE DA PUCAJU! (VIDEO)

844
0
SHARE

Vođa iranskog Revolucionarnog korpusa obećao je u četvrtak, da će njegove trupe „uništiti bilo koju američku terorističku silu“ koja preti brodovima zemalja u Persijskom zalivu.

Zapaljivi komentari generala majora Hosseina Salamija na iranskoj državnoj televiziji usledili su dan nakon što je predsednik Tramp u tvitu upozorio Islamsku Republiku, da je „naložio mornarici Sjedinjenih Država da sruši i uništi sve iranske borbene brodove, ako uznemiravaju naše brodove na moru.

“ Tramp se oglasio, kao odgovor na incident prošle sedmice u međunarodnim vodama Persijskog zaliva, u kojem su iranski brodovi nekoliko puta prolazili previše blizu ispred i iza američkih brodova, pri izuzetno velikom brzinom.

„Naredio sam našim pomorskim snagama da unište sve američke terorističke snage u Persijskom zalivu koje ugrožavaju sigurnost iranskih vojnih ili nevojnih brodova“, izjavio je Salami u četvrtak, prenosi Rojters.

„Sigurnost Persijskog zaliva je deo iranskih strateških prioriteta.“

Salamijevo mišljenje odjeknulo je u četvrtak u vidu iranskog ministra spoljnih poslova Javada Zarifa, koji je napisao da se Tramp treba usredsrediti na lečenje pozitivnih slučajeva koronavirusa u američkoj vojsci, a ne na iranske mornaričke akcije.

„Američku vojsku pogodilo je više od 5000 infekcija covid19. @Realdonaldtrump bi trebalo da se pobrine za njihove potrebe, a ne da se bavi pretnjama kojima se obraćaju Sadamovi teroristi“, napisao je Zarif.

„Takođe, američkim snagama nije posao da, udaljeni od kuće 7000 milja, provociraju naše mornare sa naših OVN obala Persijskog zaliva.“

Zarif je mislio na Sadama Huseina, bivšeg iračkog predsednika koji je pre svrgavanja Sjedinjenih Država otišao u rat sa Iranom.

Tvit je praćen mapom na kojoj je primećeno da je SAD udaljen hiljadama kilometara od Persijskog zaliva, dok Persijski zaliv čini većinu iranske obale.

Ali Persijski zaliv takođe uključuje velike količine međunarodnih voda i važan je trgovački put, za koji su se Sjedinjene Države trudile da zaštite – naročito Hormuški prolaz, koji je kapija Persijskog zaliva.

Iran je prošlog leta zauzeo strani tanker nafte u tesnacu i uključio se u druge akcije koje su dovele SAD do pokušaja formiranja međunarodne koalicije za zaštitu plovnog puta od iranske agresije.

U nedavnom susretu koji je naljutio Trampa, 11 brodova iranske islamske revolucionarne mornarice, izvršilo je agresivne manevre u blizini američkih brodova, uključujući višestruke prelaze jednog broda, Puller, sa najbližom tačkom približavanja od 50 metara i unutar drugog broda 10 metara, rekao je Mauijev luk u izjavi 5. flote.

(Vestinet.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here