Home AKTUELNO „LE FIGARO“: PANDEMIJA JE ZA ZAPAD 11. SEPTEMBAR- POČINjE VEK AZIJE

„LE FIGARO“: PANDEMIJA JE ZA ZAPAD 11. SEPTEMBAR- POČINjE VEK AZIJE

978
0
SHARE

Pandemija korona virusa označiće kraj zapadne ere i početak veka Azije, ocenio je kolumnista Le Figaro Sebastijan Faleti.

„Dugo očekivano i neminovno uzletanje azijsko-pacifičkog regiona i sa relativnim padom Zapada kao neizbežnom posledicom – dočekalo je, evo, svoj 11. septembar koji će mnoge opametiti“.

Faleti je napomenuo da su mnogi proteklih godina predskazivali da ćer 21. vek biti „vek Azije“, ali da ni sami nisu u to previše verovali, jer su zapadne sile i dalje ostajale na čelu.

Dodao je da je Zapad sa visine posmatrao kako „azijske mravi“, radećt dan i noć, i grade autoputeve budućih i `utopijske gradova`.

Ali, nakon što je virus stigao u evropske staračke domove i sela, politički sistemi tih zemalja postali su preopterećeni i dezorijentisani pred veličinom epidemijskog talasa, a 17 hiljada Francuza već je postalo žrtvama koronavirusa Međutim,  50-milionska JužnaKoreja ima samo 229, a Tajvan – šets.

Faleti je istakao da su u Aziji naučili lekciju na epidemiji SARS-a iz 2003. godine, pa preduzimali munjevite mere da bi zaštitili svoje stanovništvo.

„Virus ne štedi zapadne demokratije, koje su volele da drže lekcije ostatku sveta, hvaleći se prividnom superiornošću svog političkog modela, ali su izgubile mogućnost ekonomskog manevra“, ocenio je Faleti.

Naglasio je da je Azija, koja je u razvoju, dala Evropi fantastičnu pouku iz političke efikasnosti:

„Za Peking, Seul ili Singapur tempo ekonomskog rasta postao je poluga za izbijanje u prve redove svetske istorije i brisanje poniženja iz kolonijalne ere“.

On okrutnim udarcem istorije naziva činjenicu da je pandemija krenula iz „globalne fabrike“ (Kine).

Faleti upozorava da je Zapad slepo predao ključeve svoje industrijske budućnosti (kineskom) diktatorskom režimu, ali da je prekasno da optužuje Kinu za sve grehove jer je i sam – da bi smanjio proizvodne troškove – precrtao svoje temeljne vrednosti poput slobode i demokratije.

(Fakti)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here