Home MAGAZIN „LE MONDE“: IZLAZAK ITALIJE IZ EVROPSKE UNIJE BIĆE KATASTROFALAN UDARAC

„LE MONDE“: IZLAZAK ITALIJE IZ EVROPSKE UNIJE BIĆE KATASTROFALAN UDARAC

1085
0
SHARE

Negativne posledice pandemije koronavirusa predstavljaju pretnju ne samo po stabilnost finansijskih sistema pojedinih zemalja, već i celoj evrozoni.

Slično mišljenje izraženo je i u materijalu francuskog izdanja Le Monde.

Autor članka, Erik Alber, istakao je da u kontekstu borbe protiv širenja virusa ECB preuzima dugove država Unije.

Ovo omogućava državama EU da finansijski podrže preduzeća u uslovima delimične nezaposlenosti zbog potrebe da se pridržavaju karantinskih mera.

Do sada je ovaj mehanizam funkcionisao i pružao nepouzdanu stabilnost u EU. Međutim, situacija se postepeno pogoršava. Dakle, izvor napominje da su „kamatne stope na italijanske obveznice 20. aprila ponovo porasle za skoro 2%, približavajući se „crvenoj zoni“.

“Problem je u tome što nemamo mnogo različitih načina da sačuvamo monetarnu uniju: postoje samo tri”, navodi francuski medij.

Prvi način je konsolidacija dugova, drugi je približavanje ekonomija aktivnom upotrebom politika „štednje“, a treći je produženje kupovine duga država članica EU od strane ECB-a.

Prva opcija je neprihvatljiva za razvijene zemlje severne Evrope, koje se aktivno protive mogućnostima plaćanja dugovanja siromašnih saveznika.

Sa druge strane, manje razvijene zemlje koje su izazvale mnoge socijalne probleme zbog politike „štednje“ neće nastaviti da ponavljaju ovo neprijatno iskustvo.

U budućnosti, „program ECB koji ističe na kraju godine može biti produžen“, međutim, postoji opasnost da ekonomska kriza zamrznuta na ovaj način može izazvati političke procese koji će dovesti do jačanja pozicije evroskeptika, a to će imati fatalan značaj za sudbinu evrozone.

U tom smislu, Francuzi su skrenuli pažnju na to koliko se dramatično menja raspoloženje u Italiji, koju su saveznici prethodno ostavili bez pomoći i preko potrebne finansijske podrške, što je rezultiralo smrću hiljada Italijana.

S obzirom na nastavak takvog stanja, razočarenje Evropljana u EU i dalje će se povećavati, „kao i verovatnoća odlaska još jedne članice“.

“Ako to bude Italija, treća najvažnija ekonomska snaga jedinstvene valute, udarac će biti katastrofalan”, rezimirao je medij razočaravajućom prognozom.

Webtribune.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here