Home TEMA DANA IZA KULISA: ŠTA JE MAKRON USTVARI TRAŽIO OD PUTINA..

IZA KULISA: ŠTA JE MAKRON USTVARI TRAŽIO OD PUTINA..

622
0
SHARE

Da li je Parizu potreban mir u Maliju i mir u susednom Nigeru, gde vojska pomaže francuskim kompanijama da iskopaju rudu uranijuma?

Ali lokalnim stanovnicima je potreban mir kao vazduh, a u poslednje vreme okreću oči ka Rusiji u nadi da će im pomoći. U svakom slučaju, Rusi u Africi imaju reputaciju pouzdanih partnera, sposobnih da razmišljaju i o drugim stvarima ne samo o profitu.

Pozicija Rusije

Kremlj još nije izrazio svoj interes za rešavanje građanskog sukoba u Maliju. Ali kada je velika utakmica na velikom kontinentu, zvanične izjave nisu uvek jasne.

Kao i cela svetska zajednica, Rusija se rukovodi pitanjima nuklearne bezbednosti i neširenja nuklearnog oružja. Ovaj aspekt je posebno važan s obzirom na činjenicu da su separatisti Malija povezani sa teroristima iz Al-Kaide.

Da li je moguće dozvoliti da ležišta uranijuma budu pod kontrolom islamističkih organizacija? Očigledno ne. I ovo nije samo francuski problem, već i međunarodni problem.

Činjenica da su izvori sirovina koje se kopaju u susednom Nigeru od strateškog značaja za francusku nuklearnu industriju teško da brine Rusiju. Moskva je više zainteresovana za borbene izveštaje iz oblasti koje su u neposrednoj blizini rudnika uranijuma, završava izlaganje Vladimir Jeranosjan za Polit ekspert.

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here