Home TEMA DANA Direktor CIA najavio moguću konfrontaciju Zapada i Kine- uz razmere koje svet...

Direktor CIA najavio moguću konfrontaciju Zapada i Kine- uz razmere koje svet još nije video!

438
0
SHARE

Direktor Centralne obaveštajne agencije Vilijam Berns rekao je za Fajnenšel tajms da se ruski predsednik Vladimir Putin „kladio na veliko“ na drugu fazu specijalne vojne operacije u Ukrajini.

On je takođe pozvao da se ozbiljno shvati želja Kine da održi savezničke odnose sa Ruskom Federacijom.

Takođe je primetio da je Bajdenovo obelodanjivanje informacija o pripremi Ruske Federacije za Novi svetski poredak izolovan slučaj.

Berns je upozorio i na moguću konfrontaciju Zapada i Kine, uz napomenu da će ona poprimiti razmere koje svet još nije video.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

Prema rečima direktora CIA, Peking pomno prati reakciju zapadnih zemalja na razvoj ukrajinske krize i pozvao je na odgovoran pristup približavanju Pekinga i Moskve.

Takođe je primetio da je odluka predsednika SAD DŽoa Bajdena da skine tajnost sa informacija o pripremama Rusije za specijalnu operaciju u Ukrajini „postala izuzetak, a ne pravilo“.

Apsolutno se slažem da je ovo neodgovorno. Ovo je veoma rizično. Opasno je kada ljudi previše pričaju, bilo da se radi o curenju informacija u privatnom razgovoru ili javnoj diskusiji o konkretnim obaveštajnim pitanjima, rekao je on.

On je, međutim, primetio da Ukrajina ima svoju obaveštajnu službu, koja ima veliki broj izvora informacija i upućenija je o lokalnim pitanjima od Sjedinjenih Država.

Ranije je politikolog Valerij Korovin objasnio da Kina neće podržati antirusku politiku SAD, pošto se Peking rukovodi izgradnjom multipolarnog sveta.

Prema njegovom mišljenju, kineske vlasti se ne slažu sa isključivom dominacijom SAD širom sveta, pa će podržati Rusiju, pošto je Moskva glavni pokretač izgradnje

multipolarnog sveta.

Korovin je takođe predložio da Kina započne sopstvenu specijalnu operaciju za vraćanje Tajvana „u svoju matičnu luku“.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov najavio je 19. aprila početak sledeće faze specijalne operacije u Ukrajini. On je podsetio da je njen glavni cilj potpuno oslobođenje Donjecke i Luganske narodne republike.

Putin je kasnije obećao da će svi zadaci vojne operacije biti završeni. Šef države je dodao da su ruski vojnici sprečili sukob velikih razmera koji je mogao da se dogodi na teritoriji zemlje, ali po različitim scenarijima.

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here