Home ŽIVOT NOVA POSKUPLJENJA: Evo šta sve građani Srbije plaćaju u sklopu „Infostana“

NOVA POSKUPLJENJA: Evo šta sve građani Srbije plaćaju u sklopu „Infostana“

479
0
SHARE

Nakon najave da će poskupeti voda u Beogradu, izvesno je da će se to preliti i na cenu infostana. Iako još uvek nema zvaničnih informacija, međutim s obzirom na to da su voda i kanalizacija sastavni deo računa za infostan, njihovo povećanje uticaće na cenu infostana koji gotovo sigurno biti skuplji do kraja godine.

Nova.rs došla je do zvaničnog saopštenja u kojem iz JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ poručuju da će trošak električne energije i drugih energenata biti najbrže rastući troškovi u narednom periodu, zbog čega će biti neminovno da poskupe i njihove usluge.

„Neophodno je u saradnji sa Osnivačem dogovoriti korekciju cene vode i odvođenja otpadnih voda u skladu sa kalkulacijom koju rade stručne službe preduzeća. Cena vode i odvođenja otpadnih vodu ključna je za finansijski rezultat, kao i očuvanje likvidnosti preduzeća“, navodi se u saopštenju koje je objavljeno 20. aprila 2022. godine.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

Direktor Centra za lokalnu samoupravu Nikola Jovanovića kaže za Nova.rs da cena infostana predstavlja zbirnu cenu svih usluga koji se nalaze u njemu, a s obzirom na to da će poskupeti voda zbog struje, odgovor je logičan – poskupeće i infostan.

“Ako sve usluge poskupe u ‘Vodovodu’, poskupeće i Infostan. Na računu infostana imamo

tri stavke vezane za vodovod. Mi ćemo sigurno imati i poskupljenje cene grejanja, čim od juna najkasnije budemo imali novi ugovor za gas. Beograd se greje na gas, pa jasno da mi sada imamo dva sigurna poskupljenja – vodovod i gas”, kaže Jovanović za Nova.rs.

Za sada nije poznato koliko će građani skuplje plaćati infostan, ali ako je sudeći da će cena struje biti veća za 30 odsto kako se spekulisalo poslednjih dana.

Šta sve plaćamo?

Svima već dobro poznat račun za infostan, sastoji se od nekoliko ključnih stvari:

Prva se odnosi na cenu grejanja (ukoliko imate centralno), te grejanje koje se plaća po potrošnji.

Nakon toga, segment računa koji svi imaju odnosi se na hladnu vodu, kanalizaciju, te pogonsku spremnost sistema. Nakon toga, računi imaju korišćenje vodnog dobra, naknadu za ispuštenu vodu.

Sledeća kategorija odnosi se na sakupljanje i transport komunalnog otpada, te odlaganje istog. Na kraju, poslednji deo odnosi se na održavanje i čišćenje zgrada, odnosno održavanje liftova (ukoliko zgrada ima lift).

„Infostan“ i „Vodovod“ se i dalje ne oglašavaju

Iako je još 20. aprila najavljeno da će poskupeti usluge „Vodovoda“, iz preduzeća niko nije poslao zvanično saopštenje ili je sazvao konferenciju za medije kako bi obavestili javnost o narednom poskupljenju.

Identičan slučaj bio je sa Infostanom, koji je portal Nova kontaktirao ali odgovor nisu dobili.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here