Home TEMA DANA BITKA ZA “SEVERNI TOK 2” UŠLA U NOVU FAZU- NEMAČKA SPREMA PREOKRET...

BITKA ZA “SEVERNI TOK 2” UŠLA U NOVU FAZU- NEMAČKA SPREMA PREOKRET I OTPOR SAD

1037
0
SHARE

EU nastavlja da vodi pregovore o tome da li će Severni Tok 2 da poštuje stroge pravne standarde EU ili ne. Nemački pravnici došli su do zaključka da za to nema opravdanja.

Sudbinu ruskog gasovoda za nekoliko nedelja odlučiće Federalna agencija za mreže.

Investitori povezani sa Severnim Tokom 2 očekuju da će regulator u Bonu osloboditi gasovod obaveze da poštuje propise EU. Na ovaj put su već uspeli da navedu zaključak advokata koji podržavaju ovu poziciju.

Takođe je primetno da je kompanija Nord Stream AG, koja je u 100% vlasništvu Gazproma, pre nekoliko nedelja podnela zahtev Saveznoj agenciji za mreže.

Važno je napomenuti da norme usvojene u okviru Evropske unije predviđaju izuzeće od propisa, ali postoji jedno upozorenje.

To se odnosi samo na one cevovode čija je izgradnja završena pre 23. maja 2019. godine.

I taj momenat, prema pisanju kompanije Nord Stream AG, krši prava kompanije.

Činjenica je da su ove regulatorne norme stupile na snagu nakon donošenja značajnih investicijskih odluka i izgradnje velikog dela gasovoda.

Nemački advokati su saglasni da “ne postoji logično opravdanje za regulaciju gasovoda od strane trećih zemalja koje su van EU za funkcionisanje domaćeg tržišta u okviru Evropske unije”.

Tako bitka za Severni tok 2 ulazi u novu fazu. A oni koji su zainteresovani za normalno funkcionisanje cevovoda neće se povući.

Istovremeno, nije isključena opcija da će Sjedinjene Države pokušati da intervenišu po tom pitanju, nastojeći da „miniraju“ projekat.

Webtribune.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here