Home TEMA DANA ANALITIČARI OTKRILI STVARNI RAZLOG ZAŠTO JE PUTIN OTKAZAO DOLAZAK U SRBIJU

ANALITIČARI OTKRILI STVARNI RAZLOG ZAŠTO JE PUTIN OTKAZAO DOLAZAK U SRBIJU

576
0
SHARE

Domaći mediji špekulišu danima šta je stvarni razlog otkazivanja posete ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu. Postoje različita tumačenja otkazivanja ove, još u junu, najavljene posete.

Jedni veruju da je u pitanju pandemija koja hara svetom, te da ruski predsednik neće da rizikuje zarazu putovanjem po svetu i dolaskom u Beograd, dok  drugi smtaraju  da se iza cele priče krije „remećenje“ rusko-srpskih odnosa posle potpisivanja Vašingtosnkog sporazuma.

Bivši ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić za „Glas javnosti“ kaže da je uveren da nedolazak Putina u oktobru, u Beograd ima direktno veze sa širenjem pandemije korona virusa u celom svetu.

– Pažljivo pratim aktivnosti Vladimira Vladimiroviča od početka pandemije. I ono što svako ko ih prati može da uoči je da je on vidno smanjio svoje aktivnosti. Nema direktnih susreta, sve što je potrebno obavlja preko onliine platformi Skajpa i Zuma- naveo je Đukić.

On je rekao da je u ovim uslovima bilo „nelogično očekivati posetu takvog državnika Srbiji“ i dodao da ni „razlozi nisu dovoljno jaki“.

Proslava oslobođenja Beograda i osveštanje Hrama Svetog Save nisu baš neki veliki razlozi da bi predsednik Rusije došao u Beograd. Nije to neka važna godišnjica ili jubilej. Ne slavi se svetski dan pobede nad fašizmom, to je samo proslava oslobođenja jednog grada – ocenio je Đukić.

On je dodao da su dvojica bliskih ljudi iz okruženja ruskog predsednika preležali kovid od kojih je jedan njegov portparol Dimitrij Peskov, a drugi šef ruske vlade Mihajl Mišustin.

– Ko prati Putinove aktivnosti vidi da se on od početka pandemije vrlo malo pojhavljuje, da je izolovan u Podmoskovlju ili Kremlju, a da najviše vremena provodi u Sočiju. Znam da bi za većinu medija bilo zanimljivije da se radi o nekim drugim stvarima, ali kao diplomata dužan sam da govorim istinu i mislim zaista da je samo u ovoj situaciji razlog korona – rekao je Đukić.

On je ocenio da je verovatno postaojao neki dogovor Putina i Vučića o poseti ruskog predsednika Beogradu, ali da je to rađeno mimo standardnog diplomatskog protokola, što je dovelo do zabune u javnosti i vrlo oprečnih informacija.

Analitičar Cvijetin Milivojević nije saglasan sa  bivšim ambasadorom Đukićem i on smatra da se iza otkazivanja posete ruskog predsednika Beogradu krije „nešto drugo“ .

Milivojević kaže za „Glas javnosti“ da nema nikakve “insajderske informacije“, ali da je u srpskoj javnosti “prisutna pojava da je Putin neka vrsta igračke vladajućih struktura i da ga uvek izvuku iz ormara kada osete da im slabi popularnost među rusofilskim biračima“.

– Skoro tri četvrtine biračkog tela SNS su rusofili i vide Rusiju kao jedinog garanta u očuvanju Kosova unutar Srbije. A pošto vlast stalno radi ispitivanje javnog mnjenja, moja pretpostavka je da im je rejting uzdrman među tim biračkim telom posle Vašingtonskog sporazuma , pa su izvukli dolazak Putina kao propagandnu poruku- smatra Milivojević.

On navodi da je malo poznato da su “izbori 21. juna bili prvi izbori posle tri izborna ciklusa pred koje predsednik Srbije nije primljen u Kremlj, a nije stigla ni čestitka iz Kremlja posle ubedljive pobede“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here