Home POGLEDI UZNEMIRUJUĆE UPOZORENJE BANKARA: PREBACITE SVE U KEŠ, OVO ŠTO DOLAZI NIJE VIĐENO...

UZNEMIRUJUĆE UPOZORENJE BANKARA: PREBACITE SVE U KEŠ, OVO ŠTO DOLAZI NIJE VIĐENO U POSLEDNJIH 100 GODINA! (VIDEO)

1343
0
SHARE

Očekuje se da će globalna ekonomija ući u najveću recesiju u poslednjih 100 godina, bez čvrstih predviđanja da će se oporaviti, dok su vlade reagovale neviđenim talasom štampanja novca i stimulativnim trošenjima.

Ulagače ne treba da  zavaraju nedavne aktivnosti na berzi i trebali bi da odmah svoja ulaganja prebace u keš i ultra sigurne obveznice, upozorio je vodeći svetski bankar.

„Ovo je kraj Rima. To je vreme u kojem su Rimljani počeli da razblažuju količinu srebra koja je bila u kovanicama “, kaže Stun Jakobsen, direktor za investicije danske investicione banke Saxo Bank.

Car Neron započeo je 64. gidune politiku razbacivanja kovanica bakrom, praksa koja je na kraju ustupila mesto inflaciji nakon vekova ekonomske stabilnosti.

Dok moderne vlade ulivaju novoodštamopani novac u ekonomije kako bi podstakle procene i prikrile slabljenje osnova sopstvene ekonomije, Jakobsen očekuje sličan ishod.

Iako ti dugoročni efekti i dalje ostaju u daljini, kratkoročni potezi vlada da spreče gubitak radnih mesta uglavnom su uspeli, održavajući osećaj investitora jakim jer su se tržišta polako oporavila, umesto da idu dalje prema najnižim pokazateljima finansijske krize 2008. -2009. godine.

FTSE 100 indeks, sa sedištem u Londonu, trgovao je iznad 5700 bodova nakon što je 23. marta pogodio minimum ispod 5000 bodova, najniži nivo od 2009. godine. S&P 500 indeks, sa sedištem u Sjedinjenim Državama, oporavio se na sličnom nivou.

Prema Jakobsenu, investitori su sve pogrešno shvatili.

Vrhunski investitori za koje on poznaje da prodaju svoje zalihe i stavljaju novac u jednu od najsigurnijih investicija na svetu – državne trezorske zapise, kratkoročne dužničke obaveze, među ostalim instrumentima niskog rizika.

„Stvarno, stvarno pametni momci za koje znam da su vrlo rano u krizi otišli ​​na trezorske zapise i slično i kupili ogroman iznos“, rekao je Jakobsen za Al Arabija English, govoreći iz sedišta Sakso banke u Kopenhagenu.

Ti investitori, međutim, nisu u većini. Većina investitora žurila je da kupi akcije koje su pale, slijedeći stari aksiom „kupuj jeftino, prodaj skupo“, vjrujući da je potpuni oporavak odmah iza ugla, na potez koji upozorava Jakobsen.

„Očajnički potezu su karakterisali prve tri nedelje krize.

Neki investitori imaju „FOMO“ – strah da ne biudu uključeno u akciju – više od svega, ali to nisu pametna ulaganja “, rekao je on.

Sve više investitora mora primetiti da je ova kriza za razliku od bilo koje druge, dodao je.

Maloprodajni investitori, industrijski jezik za pojedinog investitora, propali su početkom ove nedelje zbog negativnog pada cena nafte u SAD, koja je postala negativnanegativno, a ova dinamika može se ponovo izbiti.

„Mislim da moram da upozorim ljude da to nije dobro. Ne mogu da sedim ovde i kažem, kao što su neki, da je „ovo najbolje dosad“ i da imamo nove vrhunce na berzi.
Čak i ako imamo više novih uspona na berzi, ne bih bio srećan jer se društvo raspada oko mene “, rekao je.

Jakobsen upoređuje Volstrit sa ostrvima fantazija, često oslobođenim pitanja „glavne ulice“ ili stvarne ekonomije, i sposobnim da nastavi da raste čak i ako su znakovi negde drugde negativni.

Ovo prekidanje veze već je pri kraju, jer će problemi sa svetskom ekonomijom biti preveliki da bi ih ostrvo ignorisalo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here