Home POGLEDI UKRAO 200.000 DOLARA, ISKOČIO IZ AVIONA I NESTAO: NAJMISTERIOZNIJ SLUČAJ U AMERIČKOJ...

UKRAO 200.000 DOLARA, ISKOČIO IZ AVIONA I NESTAO: NAJMISTERIOZNIJ SLUČAJ U AMERIČKOJ ISTORIJI DOBIO NOVI OBRT (VIDEO)

480
0
SHARE

Čovek zvani D.B. Kuper uz pretnju bombom oteo je avion koji je leteo od Portlanda do Sijetla 24. novembra 1971.

Nakon što je u Sijetlu oslobodio putnike i posadu, naredio je pilotima da polete za Meksiko, a potom je skočio s padobranom kroz zadnja vrata sa 200.000 dolara, negde iznad šumovitog terena Vašingtona.

Nikada više nije viđen i to je do dan-danas ostao jedan od najmisterioznijih slučajeva u američkoj istoriji.

S vremena na vreme se pojave nove teorije ko bi mogao biti misteriozni D.B. Kuper, a nedavno se Karl Lorin iz Mičigena obratio medijima rekavši da mu je čuveni pljačkaš bio komšija.

“To je bio Volter Reka, moj najbolji prijatelj i istaknuti padobranac i veteran iz mičigena”, rekao je Lorin.

On je čak sazvao i konferenciju za medije u Grand Repidsu kada je objavio snimke razgovora koje je vodio sa Rekom tokom 8 godina, u kojima se navodno otkrivaju detalji otmice aviona 1971. godine.

“Ovo je otmica i imam eksploziv”, navodno se čuje Reka.

Rekina rođaka, Lisa Stori, kaže da je njen ujak često bio na drugoj strani zakona i zbog toga je imao problema da nađe posao.

“Bio je u Američkoj nacionalnoj gardi, kao i padobranac u vazdušnim snagama”, rekla je. FBI je obustavio istragu još pre nekoliko godina, a Reka je umro pre 6 godina.

“Jednostavno sam dobio tu ideju i uradio sam to. Nisam uopšte bio siguran u to, ali sam na kraju to uradio”, čuje se Reka na snimku.

Lorin je u međuvremenu napisao i knjigu “D.B. Kuper ija: Kriminalac, špijun i moj najbolji prijatelj”. Takođe, kaže da ima dokumentaciju koja pokazuje kako je potrošeno ukradenih 200.000 dolara.

Zločin star 50 godina

Američki Federalni istražni biro (FBI) objavio je nova dokumenta koja se odnose na slučaj otmice aviona 1971. godine, uključujući pismo koje produbljuje misteriju ovog nerešenog zločina, starog 50 godina, preneo je “Foks njuz”.

Čovek zvani D.B. Kuper uz pretnju bombom oteo je avion koji je leteo od Portlanda do Sijetla 24. novembra 1971. Nakon što je u Sijetlu oslobodio putnike i posadu, naredio je pilotima da polete za Meksiko, a potom je skočio s padobranom kroz zadnja vrata sa 200.000 dolara, negde iznad šumovitog terena Vašingtona.

Nikada više nije viđen. Sada je objavljeno pismo bez datuma, koje je navodno sam otmičar otkucao na pisaćoj mašini.

“Znao sam od početka da me neće uhvatiti. Nisam opljačkao ‘Nortvest Orijent’ jer je to romantično, herojski ili bilo šta drugo što se vezuje za visokorizične situacije. Ja nisam moderni Robin Hud. Nažalost, imam još svega 14 meseci života”, naveo je otmičar.

Listovi “Vašington post”, “Njujork tajms”, “Los Anđeles tajms” i “Sijetl tajms” predali su agentima FBI kopije pisma, tri nedelje nakon otmice. Svaki list je poslao i kopiju i objavio članak o sadržaju pisma.

Kako je naveo “Foks njuz”, pismo je bilo u koverti sa poštanskom markom šireg područja Sijetla.

Prošlog meseca FBI je objavio kopiju pisma koje je poslato “Vašington postu”, kao odgovor na tužbu koju je podneo priznati detektiv Tom Kolbert, inače filmski i televizijski

producent iz Los Anđelesa na osnovu Zakona o slobodi informacija. Kolbert smatra da je pismo stvarno napisao Kuper.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here